Keskustelu:Äidinkieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vertaa: Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli tarkoittaa minun mielestäni ensisijaisesti kieltä, jonka ihminen oppii vauvaiästä alkaen. --Samulili 19. helmikuuta 2005 kello 14:11 (UTC)

Tohon artikkeliin on linkki peruskoulu-artikkelista niin aloin siitä sitten tekemään tätä sen ihmeemmin miettimättä. --Ninnnu 20. helmikuuta 2005 kello 08:25 (UTC)
Ahaa. Ensinnäkin, oppiaineesta - kirjallisuus on erillinen oppiaine (ainakin nykyään), joten siitä voisi kirjoittaa oman artikkelin kirjallisuus (oppiaine) tai ainakin mainita kyseinen asia tässä yhteydessä. Äidinkieli on tosiaankin henkilön ykköskieli, jota hän puhuu kotona ja/tai parhaiten taitaa. Tämän lisäksi äidinkieli on kouluissa oppiaine, joten artikkeli tulee siirtää sivulle äidinkieli (oppiaine). - Zeal 25. helmikuuta 2005 kello 18:30 (UTC)

Kyllä Suomen peruskouluissa ja lukioissa opiskeltavan oppiaineen nimi on "äidinkieli ja kirjallisuus". Näin on ollut jo jonkin aikaa, tarkempaa tietoa en nyt jaksa kaivaa esiin. Joten älkää hyvät ihmiset siirtäkö tätä minkään "äidinkielen" alle.

Keskustelun aihe[muokkaa wikitekstiä]

Näillä pitää olla eri keskustelu. Tästä alkaen tällä keskustelusivulla keskustellaan vain aiheesta Äidinkieli, ei aiheesta Äidinkieli ja kirjallisuus. --Höyhens 11. toukokuuta 2007 kello 19.50 (UTC)

Ristiriitaisuus[muokkaa wikitekstiä]

"Äidinkieli on kieli, jonka henkilö oppii ensimmäisenä" ja "Henkilöllä voi olla myös useita äidinkieliä". Minusta tuntuu perin hassulta, jos henkilöllä voi olla monia ensimmäisenä opittuja kieliä --Frozenball 6. elokuuta 2007 kello 08.56 (UTC)

  • Suomessa tämä tilanne ei ole yhtään niin epätavallinen kuin miltä se saattaa kuulostaa. Tunnen monia henkilöitä jotka ovat oppineet sekä suomen että ruotsin kielen samanaikaisesti. Hyvin vaikea sanoa, mikä näistä kahdesta on "ensimmäinen". Joissain tapauksissa on todettu -- varsinkin maahanmuuttajien keskuudessa -- että jopa kolmen kielen "samanaikaisuus" ei ole täysin mahdoton, joskin epätavallinen. 128.214.133.2 28. tammikuuta 2008 kello 13.40 (UTC)
  • Äidinkieli on määritteenä hyvin vaikea. Henkilökohtaisesti en esimerkiksi pysty sanomaan mikä kieli jos mikään on oma äidinkieleni. Tämä aiheuttaa hieman ongelmia monellakin tasolla. Suurimmalle osalle ihmisistä asia on niin itsestään selvä että en voi käydä järkevää keskustelua asiasta. Useimmiten täysin yksikielisillä asia menee täysin yli hilseen. Tosin on mahdollista että olen yksi niistä ihmisistä joilla ei ole yhtään äidinkieltä, vain toisena opittuja kieliä. Joten ymmärretävästi minulla oh hieman ristiriitaisia tunteita koko asiasta. Olenkin melkein täysin siirtynyt käyttämään kolmanneksi oppimaani kieltä. 130.233.70.87 4. huhtikuuta 2011 kello 13.47 (EEST)[vastaa]