Keskustelu:Staraja Ladoga/uusi versio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Laatokanlinnaan vuodelta 1911

Staraja Ladoga eli Vanha-Laatokka (ven. Старая Ладога suomeksi myös Laatokankaupunki tai Laatokanlinna[1]) on kylä Olhavan piirissä, Olhavanjoen rannalla Venäjällä 13 km Laatokasta etelään. Viikinkiajalla Staraja Ladogan luona sijaitsi suuri kauppakaupunki ja skandinaavinen siirtokunta.

Historia[muokkaa wikitekstiä]

Vanhan-Laatokan linnoitus 1200-luvulta

Viikinkiaikainen kaupunki perustettiin jo 700-luvun puolivälissä. Kaupungin väestö oli alkuvaiheessa ilmeisesti itämerensuomalaista ja skandinaavista. Skandinaavit kutsuivat kaupunkia Aldeiguborgiksi eli Aldeigjun linnaksi. Aldeigju lienee skandinaavinen väännös itämerensuomalaisesta nimestä *Alodejoki, "alajoki". Tämän oletetaan tarkoittaneen Staraja Ladogan kohdalla Olhavanjokeen laskevaa sivujokea, joka venäläinen nimi on Ladozhka.

Viimeistään 900-luvulle tultaessa kaupunki sai myös slaavilaista asutusta. Nestorin kronikan mukaan kaupunki oli jo 860-luvulla varjagiruhtinas Rurikin hallituskaupunkina.

Aldeigjuborg oli 950-luvulle asti yksi tärkeimmistä Itä-Euroopan kauppapaikoista. Se sijaitsi jokireitillä, jota pitkin kauppa-alukset ja soturijoukkiot matkasivat Itämereltä Konstantinopoliin tai Kaspianmerelle.

Vuonna 1704 Pietari Suuri perusti Uuden-Laatokan Olhavanjoen suulle.

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Staraja Ladoga / Старая Ладога / Staraya Ladoga KNAB.

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]