Kesämaitiainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kesämaitiainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Sakaramaitiaiset Leontodon
Laji: hispidus
Kaksiosainen nimi

Leontodon hispidus
L.

Katso myös

  Kesämaitiainen Wikispeciesissä
  Kesämaitiainen Commonsissa

Kesämaitiainen (Leontodon hispidus) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon ja maitiaisten (Leontodon) sukuun kuuluva kasvilaji. Se muistuttaa paljolti sukulaislajiaan syysmaitiaista (Scorzoneroides autumnalis, syn. Leontodon autumnalis), joka Suomessa on selvästi yleisempi. Sen lisäksi kesämaitiainen muistuttaa myös suunnilleen yhtä yleistä harjuhäränsilmää (Hypochaeris maculata) sekä selvästi edellistä harvinaisempaa liuskalehtihäränsilmää (Hypochaeris radicata).

Kesämaitiainen kasvaa noin 30 senttimetriä korkeaksi ja sen varsi on lehdetön sekä useimmiten karvainen tai joskus vaaleasuomuinen. Kesämaitiaisen lehdet ovat suikeat ja mutkalaitaiset tai jonkin verran epäsäännöllisesti liuskoittuneet sekä karkeakarvaiset. Kesämaitiaisen kukinnot ovat keltaisia mykerökukintoja, kuten syysmaitiaisellakin. Kesämaitiaisen mykeröt ovat noin 3 cm leveitä ja sijaitsevat yksittäin varsien päissä. Kesämaitiaisen hedelmä on soikea ja haivenellinen.[1]

Kesämaitiainen kasvaa kuivilla paikoilla, kuten niityillä, laidunmailla ja tienpientareilla. Suomessa kesämaitiainen on jokseenkin yleinen idässä, lähinnä Pohjois-Karjalassa, sekä paikoin muualla eteläisessä Suomessa[2]. Ahvenanmaalla, länsirannikolla, Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Lapissa kesämaitiaista ei tavata juuri lainkaan[2]. Laji on kuitenkin melko yleinen Etelä-Ruotsissa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Sommarfibbla (Leontodon hispidus) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.8.2017. (ruotsiksi)
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Kesämaitiainen (Leontodon hispidus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]