Kerbal Space Program

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerbal Space Program
KerbalSpaceProgramLogo.png
Kehittäjä Squad
Julkaisija Squad
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store ja Microsoft Store
Suunnittelija Jacobo Rosas
Jeff C. (NovaSilisko)
Artyom Zuev [1]
Pelimoottori Unity 3D
Julkaistu Avoin beta 24. kesäkuuta 2011
1.0 27. huhtikuuta 2015
Lajityyppi simulaatiopeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Linux, OS X, PlayStation 4, Windows, Xbox One
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Avaruusasema Duna-planeetan kiertoradalla.

Kerbal Space Program (KSP) on Squadin kehittämä ja julkaisema simulaatiopeli. Peli on julkaistu ennakkojulkaisuna vuonna 2011 ja täysiversiona vuonna 2015. Peli on julkaisu muun muassa Linuxille, OS X:lle, PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox One:lle.

Pelissä johdetaan avaruusohjelmaa, jonka miehistöt ja muu henkilökunta koostuvat 'kerbaleista', hieman yksinkertaisista avaruusolioista, jotka unelmoivat avaruuden valloituksesta. Peli oli alun perin hiekkalaatikkopeli, joten siinä ei ollut varsinaista tavoitetta, vaan se keskittyi rakettien suunnitteluun, laukaisuun ja avaruusmatkustamiseen. Uudemmissa versioissa voi valita myös "tiede"- ja "ura"-pelimuodot, jotka lisäävät peliin tehtäviä. Vaikka pelin fysiikkamallinnus ei ole täydellinen, kiertoratojen ja avaruusmatkustuksen mallinnus ovat saaneet kehuja.[2][3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on ideana suunnitella ja rakentaa oma avaruusalus, jolla voi lentää vaikka Kerbin-planeetan kiertoradalle, jompaankumpaan sen kuista, tai muille Kerbol-järjestelmän planeetoille.[4] Nykyään planeettoja on seitsemän: Moho, Eve, Kerbin, Duna, Dres, Jool ja Eeloo. Muillakin planeetoilla kuin Kerbinillä on kuita.

Avaruusalukset suunnitellaan siihen varatuissa rakennuksissa, Vehicle Assembly Buildingissa tai SpacePlane Hangarissa riippuen siitä nousevatko ne raketin tavoin pystysuoraan vai lentokonemaisesti kiitotieltä. Aluksessa on oltava miehitetty komentokapseli tai kauko-ohjattava ohjaustietokone, jotta sitä voidaan ohjata. Uusia osia lisätään pelin päivityksissä. Pelin pelaajat ovat myös tehneet peliin omia osiaan. Vaihtoehtoina on esimerkiksi erilaisia rakettimoottoreita, polttoainetankkeja, laskutelineitä tai siivekkeitä. Ilmanvastus määräytyi aiemmin aluksen massan mukaan, mutta tämä muutettiin päivityksessä 1.0.

Pelissä on vaikutteita oikeasta rakettitekniikasta, joskin hiukan yksinkertaistettuna. Esimerkiksi Kerbin näyttää huomattavasti Maapallolta, joskin mantereet ovat fiktiivisiä. Myös toinen Kerbinin kuista, Mun muistuttaa Maan Kuuta.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerbal Space Programin maailma käsittää aurinkokunnan, jonka keskustähtenä on kääpiötähti Kerbol. Kerbolia kiertää seitsemän planeettaa.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moho on kuuma ja kuiva, vailla kaasukehää oleva planeetta. Se on Kerbolia lähinnä oleva planeetta.
  • Toiseksi lähinnä Kerbolia kiertää paksun kaasukehän omaava Eve, jota kiertää yksi pieni kuu, Gilly, jonka Eve on kaapannut avaruudesta.
  • Kolmantena on Kerbin, joka muistuttaa pitkälti Maata, joskin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Kerbiniä suojaa paksu ilmakehä. Kerbin on aurinkokunnan ainoa planeetta, jolla on elämää. Kerbinillä on kaksi kuuta: lähempänä kiertävä, Maan kuuta muistuttava Mun, sekä kauempana kiertävä Minmus, joka on niin pieni, ettei sen painovoima ole muokannut pintaa pallomaiseksi.
  • Neljäs planeetta on kiviplaneetta Duna. Punainen planeetta omaa heikon kaasukehän. Napoja peittää hyvin laajalle levinnyt jääpeite.
  • Viides planeetta Dres on myös kiviplaneetta, joka muistuttaa paljolti oikeaa Ceres-kääpiöplaneettaa.
  • Kuudes planeetta, jättimäinen Jool on aurinkokunnan ainoa kaasujättiläinen. Sitä kiertävät kuut Laythe, Tylo, Vall, Bop ja Pol.
  • Kaukaisin planeetta on kauttaaltaan jään peittämä Eeloo, jonka rata on niin elliptinen muiden planeettojen ratoihin verrattuna, että sen periheli on jopa Joolin radan sisäpuolella.

Monilla planeetoilla on vastakappale omassa aurinkokunnassamme. Moho muistuttaa Merkuriusta, Eve Venusta, Kerbin Maata, Duna Marsia ja Eeloo Plutoa.[5]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerbal Space Program sisältää avoimen pelimaailman, jossa pelaaja voi lentää vapaasti avaruusaluksellaan. Nykyisillään pelissä on vain yksi tähtijärjestelmä, mutta peliin voi lukuisilla modeilla lisäillä uusia planeettoja sekä tähtijärjestelmiä, jopa kaksois- tai kolmoistähtijärjestelmien muodossa.

Peli simuloi kolmiulotteisesti planeettojen vetovoiman (tosin vain yhden kohteen kerrallaan), avaruusaluksen liikkeet, rakettimoottoreiden voiman ja polttoaineiden määrät. Peli myös tallentaa kaikki alukset kiertoradoilla ja planeettojen pinnoilla. Eli jos vaikkapa lentää kuuhun ja poistuu pelistä, seuraavan kerran kun lentää kuuhun, saattaa nähdä aluksensa siellä. Aluksen ohjaimiin voi myös palata Tracking Station -keskuksen kautta. Tämä ominaisuus mahdollistaa suuret rakennusprojektit, kuten avaruusasemat. Tällöin asema voidaan rakentaa useista moduuleista, jotka rahdataan kiertoradalle useissa erissä ja telakoidaan toisiinsa.

Peliin on myös saatavilla paljon peliyhteisön tekemiä lisäosia, modeja, jotka lisäävät peliin erinäisiä ominaisuuksia kuten osia, uusia planeettoja ja erilaisia työkaluja (kuten lentotietokoneita ja nopeuden muutoksen laskimia). Peliin on myös saatavilla monipelin mahdollistavia lisäosia.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versio 1.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avoin beta-vaihe päättyi ja pelin versio 1.0 nimeltä We have a liftoff julkaistiin 27. huhtikuuta 2015.[6]. Versiossa 1.0 ilmanvastus suunniteltiin uusiksi ja peliin lisättiin iskuaalto sekä lämpökilpiä.

Versio 1.1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versio 1.1 Turbo Charged julkaistiin 19. huhtikuuta 2016. Päivityksessä pelimoottori päivitettiin 32-bittisestä Unity 4:stä 64-bittiseksi Unity 5:ksi, mikä paransi pelin suorituskykyä. Käyttöliittymä myös kirjoitettiin pääosin uusiksi. [7]

Muut alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on julkaistu PlayStation 4:lle vuonna 2016.[8]

Suunniteltua Wii U -julkaisua on "arvioitu uudestaan" ja on kerrottu että myöhemmin ilmoitettaisiin lisää.[9]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Rankings-sivustolla pelillä on arvosana 89%.[10] Metacritic-kerääjäsivustolla pelillä on 88/100.[11] Sekä IGN että Gamespot antoivat pelille 9/10.[12][13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]