Keravan helluntaiseurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keravan helluntaiseurakunta
Keravan Helluntaiseurakunta Sampolanaukiolla.
Keravan Helluntaiseurakunta Sampolanaukiolla.
Suuntautuminen Helluntaiherätys
Perustettu 1952
Seurakuntapastorit Jaakko Sopanen, Tim Bagwell ja Niilo Närhi
Pääkirkko Kuparisepänkatu 6
04250 Kerava
Jäseniä yli 500
Aiheesta muualla
Sivusto

Keravan Helluntaiseurakunta on Suomessa Keski-Uudellamaalla Keravalla toimiva helluntaiseurakunta. Seurakuntaan kuului vuoden 2018 alussa 440 henkilöä. Perinteisen jumalanpalvelustoiminnan lisäksi seurakunta järjestää lukuisia muita tilaisuuksia, kuten Elämän leipää -ruokajakelua ja rukouskokouksia. Keravan helluntaiseurakunta tarjoaa myös laajan valikoiman nuorten- ja lasten toimintaa, kuten U-turn-nuortenillat (14–25 v) sekä varkki-illat varhaisnuorille. Keravan helluntaiseurakunta perustettiin 5. lokakuuta 1952, joten se on Keravalle ensimmäiseksi tehty seurakunta. Seurakunta juhli 70-vuotisjuhlaansa syksyllä 2022.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan helluntaiseurakunnan toiminta alkoi vuonna 1935 Helsingin Saalem-seurakunnan rukouspiirinä. Varsinainen itsenäinen seurakunta perustettiin 5. lokakuuta 1952. Se oli ensimmäinen seurakunta Keravalla. Seurakunnan nimeksi tuli Keravan Saalem. Seurakunnan vanhimmistoon nimettiin O. V Laitinen, Toivo Koskela, Tauno Poikolainen, Edvard Moilanen ja Teuvo Jokisalo.

Seurakunnan perustajajäseniä olivat Matilda Adamsson, Eila Auvinen, Hillevi ja Teuvo Jokisalo, Helmi Kytökoski, Elina Laitinen, Jorma Lehvonen, Taimi Pitkäniemi, Lyyli Sarenius ja Ella Veikkolainen. Vuoden kuluttua seurakunnan järjestäytymisestä jälkeen perustettiin Keravan Rukoushuoneyhdistys 20. marraskuuta 1953. Ensimmäiseen yhdistyksen hallitukseen kuuluivat edellä mainitut vanhimmiston jäsenet.

Lähetystyö alkoi konkreettisesti vuonna 1955.

Ensimmäisen rukoushuoneen rakentaminen aloitettiin 3. heinäkuuta 1956. Tontti sijaitsi Seunalantie 31:ssä. Työ tehtiin pääasiassa talkoovoimin. Lopputarkastus pidettiin 18. joulukuuta 1958. Sanomalehti Keski-Uusimaa kirjoitti 19. joulukuuta 1956 ilmestyneessä numerossaan uudesta rukoushuoneesta muun muassa ”Keravan Saalem-seurakunnan rukoushuone valmistunut. Suuri saavutus 60–henkiselle yhdyskunnalle.”

1990-luvulle tultaessa rukoushuone oli käynyt auttamatta liian pieneksi yhä lisääntyvälle seurakunnalle. Uuden rukoushuoneen rakennustyöt aloitettiin osoitteessa Kuparisepänkatu 6, ja rukoushuoneen vihkiäiset pidettiin 17. huhtikuuta 1993.

Seurakunta päätti vuoden 2001 vuosikokouksessa vaihtaa seurakunnan nimen Keravan Saalemista Keravan Helluntaiseurakunnaksi.

Seurakunnan pastoreita ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet Jori Asikainen, Niilo Närhi, Jaakko Sopanen, Mirva ja Tim Bagwell sekä Esa Hyvönen. Useamman vuoden pastorina työskennellyt Jori Asikainen lopetti 2023 vuoden lopussa virkansa Keravalla ja siirtyi Porvoon helluntaiseurakunnan pastoriksi.

Tilaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunnassa on paljon aktiivista toimintaa pienistä lapsista senioreihin. Keravan helluntaiseurakunta on koti kaikenikäisille ja tarjoaa kattavasti sen mukaan toimintaa.

Elämän leipää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävää huomiota on saanut Elämän leipää -ruokajakelu, joka toimii maanantaisin ja torstaisin. Elämän leipä syntyi Eetu Rahkosen saadessa kutsun Jumalalta auttaa avuntarpeessa olevia. Radio Dein haastattelussa Eetu Rahkonen sanoi: ”Ihmisten kohtaaminen leipäjonoissa kysyy armollisuutta ja ymmärrystä.” Elämän leipä on toiminut vajaan kymmenen vuoden ajanmilloin? ja on antanut tukea lukuisille keravalaisille. Ruokajakelussa on jaettu noin puolen miljoonan kilon edestä ruokaa vuosien aikana, mikä on auttanut ruokahävikin vähenemistä. Elämän leipää -työ ei ole pelkästään ruuan jakamista, vaan siihen kuuluu myös saliosuus. Työ on huomioitu myös Keravan kaupungin puolesta kiitoksin.

Muskari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan helluntaiseurakunta pitää muskareita pienille lapsille keskiviikkoisin. Muskari kestää vajaan tunnin, jonka jälkeen mennään syömään iltapalaa, jolloin samalla lapset saavat leikkiä. Muskareiden ensisijainen järjestäjä on Terhi Partanen, joka ylläpitää myös muskarin Facebook-sivua. Muskareissa lauletaan, leikitään ja hymyillään. Muskarissa esiintyy myös maskotteja, kuten Leila-leppäkerttu, nalle ja lehmä. Muskarissa käy lapsia myös seurakunnan ulkopuolelta ja Keravan kaupunki suositteleekin Keravan helluntaiseurakunnan muskareita lapsiperheille.

Varkki-illat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varkki-illat ovat varhaisnuorille tarkoitetut illat joka toinen perjantai. Illoissa käy runsaat 30 varhaisteiniä. Varkki-iltoja järjestävät Marianne ja Antti Seilonen, jotka ovat vetäneet iltoja useamman vuoden ajan. Illat koostuvat leikeistä, puheesta ja ystävyyden rakentamisesta. Vuoden aikana järjestetään muutama Lock-in-tapahtuma, joissa varkit jäävät yöksi seurakunnalle ja pelataan varhaisnuorten suosituimpia leikkejä ja pelejä.

U-turn-nuortenillat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan helluntaiseurakunta pitää U-turn-iltoja 14–25-vuotiaille nuorille joka perjantai. Iltojen kontaktihenkilö on Tim Bagwell sekä Jori Asikainen. U-turn-illat ovat saaneet suuren suosion Keski-Uudellamaalla iltojen tyylin takia. Illat koostuvat ylistysmusiikista, puheesta ja yhdessäolosta, mutta ennen kaikkea rennosta ja sydämellisestä ilapiiristä. U-turn nimensä mukaisesti viittaa U-käännökseen. U-turnissa vaikutti 2010-luvun alussa Immanuel, joka myönsi ”Mies voi lähteä Keravalta, mutta Kerava ei lähde miehestä.” Syksyllä 2022 U-turneissa puhuttiin kristillisestä näkökulmasta vaikeista aiheista, kuten noituudesta, tarot-korteista ja siveellisyydestä. Puheissa on todettu, että noituus ja tarot-kortit eivät sovi kristilliseen elämän tyyliin. Nuortenilloissa kehotetaan nuoria ottamaan askel Jeesuksen seuraamisessa eteenpäin ja tekemään "u-käännös" entisestä elämästä.

Rukouskokoukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rukouskokouksia järjestetään säännöllisesti Keravan helluntaiseurakunnassa. Suosituin rukousilta on tiistaisin, jolloin seurakuntalaiset kokoontuvat rukoilemaan yhdessä yläsaliin. Illoissa on aina luotettu juontaja, joka jakaa sanaa. Rukouskokouksen tavoite on yhdistää ja koota seurakunnan väkeä rukoilemaan omien ja muiden rukousaiheiden puolesta.

Se löytyi -kampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan helluntaiseurakunta oli vahvasti mukana 19.9.–16.10.2022 järjestetyssä Se löytyi -kampanjassa. Sen tarkoituksena oli tavoittaa ihmisiä kadulla käyttäen mediaa. Kampanjaa mainostettiin TV-kanavilla, radiossa ja lehdissä sekä seurakuntien ja kirkkojen kuukausiohjelmissa. Keravalla missioon osallistui muutama seurakunta mukaan luettuna Keravan helluntaiseurakunta. Vaikka luterilainen kirkko ei osallistunut nimellä, useat luterilaiset tulivat auttamaan valmisteluissa ja muissa järjestelyissä. Kampanjan aikana seurakunta keitti kahvia ja jakoi pullaa suomalaiseen tapaan lähes kolme kertaa viikossa koko mission ajan. Mission aikana kahviteltta meni rikki, josta tuli haaste syksyn sateiden takia.

70-vuotisjuhla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan helluntaiseurakunta juhli 70-vuotisjuhlaansa sunnuntaina 6. marraskuuta 2022. Tilaisuudessa muisteltiin kuluneita vuosia ja seurakunnan matkaa Seunalantieltä Keravan keskustaan. Juhla koostui useista esityksistä, videoista ja puheenvuoroista. Puheenvuoroissa vieraili muun muassa Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu. Luterilainen kirkko muisti juhlaa antamalla teltan rikki menneen teltan tilalle. Juhlatilaisuudessa ylistyksessä palveli lähes 40 ihmistä niin laulussa kuin soittimissakin. Helluntaiseurakunnan salit täyttyivät parvea myöten juhlaväestä aurinkoisena päivänä. Puheen piti seurakunnassa aiemmin palvellut pastori Esa Hyvönen.

UTYKC 2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorteniltoja vetävä Leader-tiimi aloitti 2023 vuoden alussa suunnittelemaan hengellistä nuortentapahtumaa, joka järjestettiin vappua edeltävänä viikonloppuna Keravan helluntaiseurakunnassa. Tapahtuma oli jatkoa 2010-luvun tapahtumille ja tapahtumaan arvellaan osallistuneen noin 400–500 henkilöä koko viikonlopun aikana. Tapahtuma alkoi perjantaina 28. huhtikuuta tilaisuudella, jossa esiintyi artisteja Infinite Recordsilta. Perjantain puhujana oli Samuli Haikonen ja musiikissa oli UTYKC-bändi. Omasta elämästään todisti Kyösti Blomerus. UTYKC (U-turn youth Kerava City) keräsi nuoria kaikenlaisista tautoista ympäri Suomen. Lauantaina tilaisuuksia oli kolme, joista ensimmäinen oli opetustuokio. Toinen tilaisuus oli paneelikeskustelu aiheesta usko. Paneelissa vieraili nuorten parissa toimivia henkilöitä ja he jakoivat omia ajatuksiaan uskosta. Päätilaisuus tapahtumassa keräsi eniten nuoria paikalle lauantai-iltana. Illan aloitti Immanuel ja iltatilaisuuden puhujana oli nuorisopastori Tim Bagwell. Tapahtuman juontajana ja paneelikeskustelun vetäjänä oli Anni Tuulari. Sunnuntaina tapahtuma sai lopetuksensa perinteiseen jumalanpalvelukseen, jossa nuoret vetivät ylistystä ja jakoivat todistuksiaan tapahtumasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]