Keplo Leutokalma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keplo Leutokalma (Skulduggery Pleasant: Scepter of the Ancients) on irlantilaisen kirjailijan Derek Landyn kirjoittama viisitoistaosainen nuortenkirjasarja. Keplo Leutokalmasta on suomennettu viisi osaa. Suomessa kirjasarjan kustannusyhtiönä on Tammi. Keplo Leutokalmat on suomentanut Helene Bützow. Kirjojen kannet on piirtänyt Tom Percival.

Kirjasarjan ensimmäinen osa Keplo Leutokalma (engl. Skulduggery Pleasant) ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 2007 ja sen viimeinen osa Until The End vuonna 2020. Sarjaan kuuluu myös erikoiskirjoja, esimerkiksi Maleficent Seven.

Teosten sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdeksänosaisessa sarjassa seikkailevat Valkyria Salama ja luurankoetsivä Keplo Leutokalma. Ensimmäisessä kirjassa Valkyria Salama oppii tuntemaan magian, sen harjoittajat ja sen vaarat. Alussa pidetään Stephanien sedän Gordon Edgleyn hautajaiset ja hän yöpyy seuraavan yön edesmenneen setänsä talossa. Sinne hyökätään ja Keplo Leutokalma pelastaa hänet. Stephanie lähtee Keplon mukaan pysäyttämään Serpinen ja vaihtaa nimensä Valkyria Salamaksi. Valkyria ehtii nähdä tosinimensä taistelussa Serpineä vastaan mutta unohtaa sen.

Toisessa kirjassa Vanhimpien neuvoston johdossa on uusi suurmaagi, Thurid Guild. Paroni Kauna apureineen jahtaa Keplo Leutokalmaa ja Valkyriaa. Tilanne kehittyy kiperäksi mutta Valkyria saa apua Kaiku-Gordonilta, johon Gordon oli nukkuessaan siirtänyt ajatuksensa, tunteensa ja kokemuksensa. Jylypoukamassa, maagien kaupungissa, synkässä pikku paikassa, jossa vierasta katsotaan karsaasti, alkaa taistelu pahiksia vastaan. Keplolla ja Valkyrialla on vastassaan Kauna, Piina, Hemo Globiini ja ikiaikainen Groteski. Keplo ja Valkyria voittavat, mutta Groteskin kuolinhuuto on kutsu pahoille jumalille, jotka täten saivat selville, missä tämä maailma sijaitsee. Kasvottomien kannattajat yrittävät saada pahat jumalat takaisin maailmaansa, josta Muinaiset heidät karkottivat jo kertaalleen.

Kirjassa Jäänteiset maailmaan pääsee valloilleen jäänteisiä, jotka valtaavat ihmisten mielen. Ne kapuavat ihmisen kurkusta alas, eikä kukaan mahda niille mitään. Riivatuilla ihmisillä on mustia suonia, ja mustat huulet. Samaan aikaan ennustajat alkavat puhumaan Darquessesta, tulevasta suuresta uhasta. Tämä tulee tuhoamaan maailman, ellei jotain tehdä hänen estämisekseen. Valkyria muistaa nähneensä tosinimensä olevan Darquesse ja jäänteiset jahtaavat erityisesti häntä sen seikan vuoksi, koska haluavat Darquessen mukana tulevaa valtaa.

Päähahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keplo Leutokalma (Skulduggery Pleasant) on luurankoetsivä ja kirjasarjan päähenkilö.
  • Valkyria Salama (Stephanie Edgley)
  • Nefarian Serpine on ensimmäisessä kirjassa antagonisti, joka yrittää saada Kasvottomat takaisin.
  • Siru Turmio on Keplon ja Valkyrian ystävä, joka yrittää joissakin tapauksissa auttaa heitä. Hän on adepti, jonka magian pääsuunta on symbolit.
  • Nurja Räikeä on lääketieteen nero, joka auttaa Valkyriaa melkein aina taistelussa saamiensa vammojensa kanssa.
  • Tanith Low on Valkyrian hyvä ystävä ja auttaa Keploa ja Valkyriaa taisteluissa.
  • Kammo Pukeva on Keplon ystävä, joka tekee Keplolle ja Valkyrialle vaatteita ja auttaa taisteluissa.
  • Lordi Vile on nekromantikko, joka on yksi Mevolentin kolmesta kenraalista, ja pahin näistä.
  • Melissa ja Desmond Edgley ovat Valkyrian vanhempia.
  • Valkyrian peilikuva on heijastus Valkyriasta, joka käy päivittäin koulussa ja tekee kaiken arkielämän Valkyrian puolesta, jotta tämä voi keskittyä pahisten torjumiseen ja kiinniottoon Keplon kanssa.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.