Kennewickin ihminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kennewickin ihminen on muinaisen amerikkalaisen alkuasukkaan luuranko, joka löydettiin 28. heinäkuuta 1996 Yhdysvaltain länsirannikolta, Kennewickin läheltä Columbiajoen penkereiltä. Kennewickin ihmisen löysi sattumalta kaksi venekisaa seuraamassa ollutta katsojaa.

Kennewickin ihmiseksi nimetty 5 000–9 500 vuotta vanha luuranko on eri tutkimuksissa kytketty muun muassa kaukasoideihin, Uuden-Guinean asukkaisiin ja myöhemmin polynesialaisiin ja ainuihin. Kennewickin ihminen on merkittävä löytö antropologian tutkimukselle ja teorioille siitä, mistä päin ja milloin ensimmäiset ihmiset saapuivat Amerikan mantereelle. Kennewickin ihminen ei ole tuonut selkeyttä eri teorioihin, eikä sitä myöskään ole voitu osoittaa paikallisten intiaaniheimojen esi-isäksi. Perinteisesti on arveltu ensimmäisten Amerikkaa asuttaneiden ihmisten saapuneen Amerikan mantereelle hieman yli 10 000 vuotta sitten Beringinsalmen maasillan kautta. Uusien löytöjen myötä on kuitenkin arveltu, että jokin toinen ihmisryhmä olisi voinut saapua mantereelle jo heitä ennen.

Luurangon omistussuhteet ovat herättäneet kiivasta väittelyä tieteen ja Amerikan alkuperäisväestön kesken. Eräs Yhdysvaltojen laki takaa alkuperäisväestölle oikeudet heidän heimojensa mailta löydettyihin ihmisten fossiileihin, jotka he haluaisivat uskontonsa tapojen mukaan kunniakkaasti haudata takaisin maahan. Oikeus ei ole siihen kuitenkaan antanut lupaa vedoten muun muassa siihen, ettei kennewickiläinen näyttäisi olevan paikallisten intiaaniheimojen esi-isä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.