Keltasilmäpingviini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltasilmäpingviini
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pingviinilinnut Sphenisciformes
Heimo: Pingviinit Spheniscidae
Suku: Megadyptes
Laji: antipodes
Kaksiosainen nimi

Megadyptes antipodes
(Hombron & Jacquinot, 1841)

Keltasilmäpingviinin levinneisyys
Keltasilmäpingviinin levinneisyys
Katso myös

  Keltasilmäpingviini Wikispeciesissä
  Keltasilmäpingviini Commonsissa

Keltasilmäpingviini (Megadyptes antipodes) on pingviinilaji, jonka voi tunnistaa päässä olevasta keltaisesta värityksestä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltasilmäpingviinin nimi tulee keltaisesta värityksestä sen päässä. Aikuisten yksilöiden koko on noin 65 cm ja paino 5–6 kg. Laji on neljänneksi suurin pingviinilaji. Sukupuolet ovat lähes samannäköiset, tosin uroksella on hieman suurempi pää ja suuremmat jalat.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltasilmäpingviinejä voi tavata ainoastaan Uudessa-Seelannissa. Lajin populaation koko on arviolta 4 000 yksilöä ja se on luokiteltu uhanalaiseksi. Lajin kantaa uhkaavat nisäkäspedot ja rannikkoalueiden metsien vähentyminen.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltasilmäpingviini pesii metsikössä tai pensaikossa. Laji suosii hieman syrjäistä paikkaa eikä tyypillisesti pesi näköetäisyydellä toisista pareista. Se valitsee pesäpaikkansa elokuussa ja normaalisti munii kaksi munaa syyskuussa. Hautomisaika kestää 39–51 päivää. Pari jakaa hautomisajat ja ne voivat vuorotellen olla muutaman päivän pesällä. Haudonta-ajan jälkeen laji valvoo vuorotellen poikasiaan, toisen hankkiessa ruokaa. Poikaset jättävät normaalisti pesän helmikuun puolivälissä ja ovat sen jälkeen täysin omillaan. Keltasilmäpingviinit munivat ensimmäisen kerran 3–4 vuoden iässä ja suosivat pitkäaikaisia kumppaneita. Laji voi elää jopa 24-vuotiaaksi.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin ravintoa ovat useat kalalajit ja pienet mustekalat. Keltasilmäpingviini voi olla sukelluksissa jopa 3,5 minuuttia. Se voi sukeltaa jopa 160 metrin syvyyteen hankkimaan ravintoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Megadyptes antipodes IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.9.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.