Keltanokitkerö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltanokitkerö
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Kitkeröt Picris
Laji: hieracioides
Kaksiosainen nimi

Picris hieracioides
L.

Katso myös

  Keltanokitkerö Wikispeciesissä
  Keltanokitkerö Commonsissa

Keltanokitkerö (Picris hieracioides) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kitkeröiden (Picris) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kaksi- tai monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka erittää maitiaisnestettä. Vankkarakenteisuutensa sekä kankeakarvaisuutensa perusteella keltanokitkerö on suhteellisen helposti erotettavissa muista jokseenkin samannäköisistä kasvilajeista.[1]

Keltanokitkerö voi kasvaa noin metrin korkuiseksi ja sen varsi on kasvutavaltaan pysty sekä usein punajuovainen. Lehdet ovat puikeita ja mutkalaitaisia sekä useimmiten laidoiltaan aaltoilevia. Alimmat lehdet ovat ruodillisia ja ylimmät ruodittomia. Keltanokitkerön kukinnot ovat jokseenkin huiskilomaisesti sijaitsevia mykeröitä. Mykeröt ovat enintään 3 cm leveitä ja niiden kukat ovat keltaisia. Keltanokitkerö kukkii heinä–elokuussa. Keltanokitkerön hedelmät ovat lenninhaivenellisia.[1]

Keltanokitkerö kasvaa kuivilla niityillä, mäenrinteillä sekä tienpientareilla[1]. Suomessa keltanokitkeröä tavataan lähinnä eteläisessä ja itäisessä Suomessa[2].

Keltanokitkerön tieteellisen nimen lajinimi (hieracioides) viittaa ukonkeltanoihin (Hieracium), joita keltanokitkerö jokseenkin muistuttaa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Bitterfibbla (Picris hieracioides) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 11.3.2020. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Keltanokitkerö (Picris hieracioides) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 11.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]