Keltahupputurpiaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltahupputurpiaali
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Turpiaalit Icteridae
Suku: Xanthocephalus
Laji: xanthocephalus
Kaksiosainen nimi

Xanthocephalus xanthocephalus
(Bonaparte, 1826)

Katso myös

  Keltahupputurpiaali Wikispeciesissä
  Keltahupputurpiaali Commonsissa

Keltahupputurpiaali (Xanthocephalus xanthocephalus)[2] on turpiaaleihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Pohjois-Amerikassa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras ja poikasia pesässä

Keltahupputurpiaali kasvaa 20–28 cm pitkäksi ja koiras on naarasta suurempi. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Keltahupputurpiaalikoiraan pää ja rinta ovat kirkkaan keltaiset. Silmiä ympäröi musta naamio. Selkä, siivet ja vatsa ovat mustat. Siivissä on lisäksi valkoinen laikku. Naaraslinnun päälaki, selkä ja siivet ovat harmahtavan ruskeat. Naama ja rinta ovat vaalean keltainen. Naaraan ruskean vatsan keskiosissa on valkoisia viiruja.[3][4][5][6][7]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltahupputurpiaali pesii hyvin laajalla alueella, joka ulottuu keskisestä Brittiläisestä Kolumbiasta etelään Baja Californiaan ja idässä Ontariosta Arkansasiin. Laji on muuttolintu ja talvehtii Kaliforniasta Costa Ricaan. Keltahupputurpiaalin kevätmuutto on maalis-huhtikuussa ja syysmuutto on heinä-syyskuussa. Harhautuu satunnaisesti myös Eurooppaan. Linnun elinympäristöä ovat soiden ja kosteikoiden ruovikot ja saraikot. Talvisin ne liikkuvat monenlaisilla maatalousmailla jopa tuhansien lintujen parvina. Keltahupputurpiaalin ravintoa ovat kesällä hyönteiset ja hämähäkit ja muulloin lisäksi kasvien siemenet. Koiraat muodostavat pesimäreviirin, joissa voi olla viidestä kahdeksaan pesivää naarasta. Kun koiras on houkutellut naaraan reviirilleen, naaras rakentaa ruovikkoon kuppimaisen pesän. Naaras munii kahdesta viiteen vihertävää munaa.[3][4][5][7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Xanthocephalus xanthocephalus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.3.2024. (englanniksi)
  2. Keltahupputurpiaali – Xanthocephalus xanthocephalus Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 21.3.2024.
  3. a b Alexander Frank Skutch: Orioles, Blackbirds, and Their Kin, s. 57–65. University of Arizona Press, 1996. ISBN 0-8165-1584-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.3.2024). (englanniksi)
  4. a b Lars Svensson, Hadoram Shirihai: Handbook of Western Palearctic Birds, s. 605. Bloomsbury Publishing, 2018. ISBN 978-1-4729-6092-4. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.3.2024). (englanniksi)
  5. a b Althea Dotzour: Xanthocephalus xanthocephalus Animal Diversity Web. Viitattu 21.3.2024. (englanniksi)
  6. Yellow-headed Blackbird - Identification All About Birds. Cornell Lab of Ornithology. Viitattu 21.3.2024. (englanniksi)
  7. a b Yellow-headed Blackbird National Audubon Society. Viitattu 21.3.2024. (englanniksi)
  8. Yellow-headed Blackbird - Life History All About Birds. Cornell Lab of Ornithology. Viitattu 21.3.2024. (englanniksi)