Kehrääminen (kissaeläimet)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Kehrääminen kuuluu emon ja pentujen väliseen suhteeseen.

Kehräämisellä eli hyrisemisellä tarkoitetaan kissasta tai muusta kissaeläimestä kuuluvaa ääntä. Yleensä kehräämistä on pidetty eläimen tyytyväisyyden ja onnellisuuden merkkinä, mutta kehräämistä tapahtuu myös muulloin, esimerkiksi tappelun seurauksena. Myös kuoleva, kärsivä kissa kehrää.

Kissan kehräys on kuitenkin Kalifornian yliopiston (Davis) eläinlääketieteen tutkijan mukaan matalataajuista värähtelyä (25 Hz), jonka tarkoitus on parantaa ja kehittää luustoa ja kehoa.[1] Kehräyksen äänenvoimakkuus saattaa olla jopa 54,6 desibeliä[2].

Kehräämisen syntyminen liittyy kurkunpään toimintaan. Kaksi äänihuulta oheislihasten kanssa synnyttävät aaltoillessaan värinää, joka onnistuu kuitenkin vain uloshengityksen aikana. Kissat voivat kehrätä taukoamatta sisään- ja uloshengityksen välissä[3].

Sussexin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kissa on oppinut kehräämään tavallisen kehräyksen lisäksi myös vaativalla kehräysäänellä, saadakseen ihmiseltä eli ruokkijaltaan lisää ruokaa, huomioita tai herkkuja. Kissa pystyy kehräämään äänitaajuudella, joka lähentelee vauvan itkun taajuutta. Tällöin kissan omistajan on vaikea olla huomioimatta kissan tarpeita.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Why do cats purr? Scientific American, 3.4.2006. (englanniksi)
  2. Bella the cat breaks 'loudest purr' world record BBC News. 17.10.2023. Viitattu 23.10.2023. (englanniksi)
  3. Miksi kissat kehräävät ja miten? Isot kissaeläimet eivät taida osata, vai kuinka? (Arkistoitu versio) Helsingin kaupunginkirjasto.
  4. Cats 'exploit' humans by purring BBC, 13.7.2009. (englanniksi)
  5. Nälkäinen kissa kehrää ärsyttävästi Ilta-Sanomat, 14.7.2009.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.