Kaunis Toarie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaunis Toarie
Kaunis Toarie.jpg
Nimi Kaunis Toarie
Tekijä I. K. Inha
Valmistumisvuosi 1894
Taiteenlaji valokuva

Kaunis Toarie on suomalaisen toimittajan, valokuvaajan ja kirjailijan I. K. Inhan valokuva, joka on otettu vuonna 1894 tutkimus- ja kuvausmatkalla Vienan Karjalassa, Uhtuan kirkonkylässä. Se esittää nuorta, teini-ikäistä tyttöä nimeltään Toarie (karjalainen muoto ortodoksinimestä Darja) kehräämässä. Valokuva oli esillä näyttelyssä joulukuussa 1894 ja julkaistiin ensi kertaa kirjassa Kalevalan laulumailta vuonna 1911.

»Kävimme katsomassa erästä nuorta, ehkä viidentoista vuoden vanhaa neitostakin, jota kiitettiin koko kylän kaunemmaksi. Vaikka Toarie on verraten köyhä – isä oli vuosikausia elellyt Suomessa jättäen perheensä oman onnensa nojaan – niin oli hän kauneutensa vuoksi kuitenkin niin suuressa maineessa, että sanottiin nuorten miesten kilvan tahtoneen viedä hänet miehelään, vaikka hän oli vielä alaikäinen. Toarie olikin siro neitonen, paljon somempi kuin valokuvassa, eikä se suinkaan vähettänyt hänen viehätystään, että hän osasi ”veätä värttinätä”.»
(– Inha, Kalevalan laulumailta, 1911[1])

Vaikka professori Pertti Virtaranta onnistui selvittämään monien Inhan valokuvien sankareiden kohtaloita, Toarien myöhemmät elämänvaiheet ovat jääneet tuntemattomiksi.[2]

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Korhonen on kirjoittanut Ylen Sininen laulu -sarjan sivuilla, että ”Inha on onnistunut vangitsemaan kuvaan nuoren tytön samanaikaisen odotuksen ja varautuneisuuden.”[3] Säveltäjä Kari Rydman on kirjoittanut kuvan herättämästä vaikutelmasta: ”I. K. Inhan häikäisevän kaunis kuva kertoo minulle kuitenkin keväästä tai kesästä, joka ei koskaan lopu”.[4]

Valokuva on ollut aiheena Riikan kappaleelle ”Toarie”, joka sijoittui kolmanneksi Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 2004.[5] Myös Folkswagen-yhtye on tehnyt kappaleen nimeltä ”Toarie”, joka on julkaistu albumilla Kyläkaupan rappusilla vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inha, I. K.: Kalevalan laulumailta. Elias Lönnrotin poluilla Vienan Karjalassa: kuvaus Vienan Karjalan maasta, kansasta, siellä tapahtuneesta runonkeruusta ja runoista itsestään. Helsinki: Kansanvalistusseura, 1911.
  2. Virtaranta, Pertti: Vienan kyliä kiertämässä. Karjalaiskylien entistä elämää Venehjärvestä Kostamukseen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1978. ISBN 951-26-1543-6.
  3. Korhonen, Anna: I. K. Inha Sininen laulu. Viitattu 25.5.2015.
  4. Rydman, Kari: Uhtuan kaunis Toarie (Julkaistu Valkeakosken sanomissa 1995 tai 1996) Kari Rydman: Valittuja pakinoita 4: Menneitä aikoja – ja naisia. 25.5.2015. Viitattu 25.5.2015.
  5. Niikko, Petri: Suomi mokasi Vienankarjala.net. Viitattu 25.5.2015.