Kauluslisko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kauluslisko
Chlamydosaurus kingii.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Iguania
Heimo: Agamat Agamidae
Suku: Chlamydosaurus
Laji: kingii
Kaksiosainen nimi

Chlamydosaurus kingii
Gray, 1827

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kauluslisko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kauluslisko Commonsissa

Kauluslisko (Chlamydosaurus kingii) on agamien heimoon kuuluva liskolaji ja sukunsa ainoa laji. Laji elää 8–12-vuotiaaksi.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaulusliskon paras tuntomerkki on kirkkaan värinen kaulus, joka luo vastakohdan harmaanruskealle ruumiille. Liskon kaulus levittäytyy vain hätätilanteessa. Eläimen pituus on noin 60–70 cm ja paino 0,5–1 kg.lähde?

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaulusliskon kotiseutua ovat trooppiset metsät ja ruohomaat eteläisessä Papua-Uudessa-Guineassa ja Irian Jayassa Indonesiassa sekä Australian pohjois- ja koillisosan rannikkoseudut.lähde?

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymisajan koittaessa alkavat koiraiden soidinnäytökset. Liskot levittävät ja sulkevat kauluksensa, ja kilpailevat koiraat taistelevat keskenään kaulus auki häntäänsä ja etujalkojaan huojuttaen ja päätään nyökyttäen. Liskot parittelevat sadeaikana, jolloin ne ovat muutenkin aktiivisimmillaan. Naaras munii marraskuussa aurinkoiselle, paahteiselle paikalle hiekkaiseen maahan. Vastakuoriutuneet poikaset ovat pieniä ja herkästi haavoittuvia, mutta niiden on heti tultava toimeen omin päin. Kuivalla kaudella kauluslisko muuttuu vähemmän aktiiviseksi, sillä sen aineenvaihdunta hidastuu.lähde?

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syödessään kauluslisko pitää kauluksensa supussa. Enimmän osan ajasta se etsii puista hyönteisiä. Sen on nähty tappavan ja syövän pikkuliskoja ja pieniä nisäkkäitäkin, jotka uskaltautuvat kovin lähelle sitä. Kauluslisko syö myös joukoittain muurahaisia asettumalla muurahaisten polulle tai aivan pesän viereen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Doughty, P. & Allison, A.: Chlamydosaurus kingii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.6.2014. (englanniksi)
  2. Patricia Pope Bartlett, Billy Griswold ja Richard D. Bartlett: Reptiles, amphibians, and invertebrates, s. 73. Barron's Educational Series, 2001. ISBN 9780764116506. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]