Kauluslaatta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alikersantin kauluslaatta, maavoimat/ilmavoimat

Kauluslaatta on sotilaiden univormuun kuuluva, Suomessa maa- ja ilmavoimissa käytössä oleva verkalaatta, joka ommellaan takin kaulukseen. Kauluslaattojen väri vaihtelee eri aselajeissa. Kauluslaattaan kiinnitetään sotilasarvoa osoittavat arvomerkit. Esimerkiksi prikaatikenraalin kauluslaatassa on yksi leijona, kenraalimajurilla kaksi, kenraali­luutnantilla kolme ja kenraalilla neljä.[1] Merivoimissa ei käytetä kauluslaattoja, vaan puvusta riippuen arvomerkkikaluunat ovat joko olkalaatoissa tai hihassa.

Kauluslaatta on määrätyn mallinen, mittainen ja värinen verkalaatta, jonka reunusta kiertää yksi tai kaksi pohjaväristä poikkeavaa reunaommelta. Miehistön, aliupseerien, yliupseerien ja kapteenien kauluslaatoissa on yksi 3 mm:n levyinen reunaommel. Esiupseereilla on kaksi 3 mm:n levyistä reunaommelta. Kenraalien reunaompeleet ovat 5mm (ulompi) ja 1mm (sisempi). Asteikolla sotamiehestä everstiin kauluslaattatyyppejä on kahdeksan erilaista. Yhdeksäntenä laattatyyppinä on jo käytäöstä poistunut värvätyn laatta. Kenraalilaattoja on kolmea eri pituutta.

Kauluslaatat tulivat suomalaiseen sotilaspukuun puvun m/36 myötä. Nykyisin kauluslaatat kuuluvat pukuihin m/58 ja m/83. Varusmiehet käyttävät kauluslaatallisia pukuja enää poikkeustapauksissa. Kauluslaatat osoittavat sotilasarvon lisäksi aselajin sekä joskus joukko-osaston tai jopa yksikön. Arvomerkit kiinnitetään kauluslaattoihin. Erikoisupseereilla sekä sotilasvirkamiehillä on arvomerkkien lisäksi kauluslaatoissaan ammattimerkit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvomerkit ja tunnusvärit