Kattilankalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kattilankalla
Kattilankalla.svg
Muut nimet
Kattilankari
Sijainti
Pinta-ala
noin 0,2 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton

Kattilankalla (joskus Kattilankari) on matala, asumaton saari Kellon kaupunginosassa Haukiputaalla Oulussa Hailuodon pohjoispuolella Perämerellä. Saari on Oulun edustan saarista uloimpana merellä, sijaiten noin 25 kilometrin päässä Oulun Oritkarin satamasta Oulun sisääntuloväylän pohjoispuolella. Lähimmät saaret ovat Kintasletto ja Väliletto, saaren kaakkoispuolella sijaitsee myös pieni Eteläkriisi-niminen luoto.

Ouluun Hailuodon pohjoispuolitse johtavan Hiidenniemen väylän pohjoispuolella sijaitsevalla saarella on suojasatama sekä meripelastusseuran tukikohta. Kiviniemen Meripelastusyhdistyksen rakennuksien lisäksi saaressa on kaikille veneilijöille avoin mökki, johon voi majoittua kymmenen henkeä[1].

Kattilankalla on sukeltajien suosima kohde, sillä saaren läheisyydessä lepäävät sekä suomalaisen höyrylaiva Telman että purjelaiva Sofia Marian hylyt. 1883 Englannissa vesille laskettu Åbo Shipping Ab:n omistama Telma (entinen Harrogate, Freja, Fragaria ja Cecilia Sanne) upposi saatuaan kovan vuodon jäänmurtaja Otson yrittäessä kääntää sitä jäissä 30. joulukuuta 1939. Saaren länsipuolella lepää 19. heinäkuuta 1859 uponneen hollantilaisen purjelaiva Sofia Marian hylky, joka on muinaismuistolain suojelema museohylky.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etusivu 2014. Kiviniemen Meripelastusyhdistys ry. Viitattu 16.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.