Katherine Langford

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katherine Langford
Langford vuonna 2018
Langford vuonna 2018
Henkilötiedot
Syntynyt29. huhtikuuta 1996 (ikä 27)
Australia Perth, Australia
Ammatti näyttelijä, muusikko
Näyttelijä
Aktiivisena 2016–
Merkittävät roolit Kolmetoista syytä
Aiheesta muualla
IMDb

Katherine Langford (s. 29. huhtikuuta 1996 Perth) on australialainen näyttelijä ja laulaja. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan Hannah Bakerinä Netflixin tuottamassa sarjassa Kolmetoista syytä.[1] Hän sai roolistaan kiusattuna koulutyttönä parhaan draamasarjan naispääosan Golden Globe -ehdokkuuden.[2]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langford syntyi Perthissä Länsi-Australiassa ja hän kasvoi Applecrossissa, Perthin joenvarsikaupungissa. Hän on lastenlääkäri Elizabeth Langfordin (os. Green) ja Stephen Langfordin, lentävän lääkärin ja länsimaiden Royal Flying Doctor Servicen lääketieteellisten palveluiden johtajan, vanhin tytär. Hänen nuorempi sisarensa Josephine Langford on myös näyttelijä.

Langford aloitti äänen harjoitus tunnit Heidi Laken kanssa vuonna 2005 ja sai klassisen, jazzin ja nykylaulukoulutuksen. Hänelle tarjottiin paikkaa Perth Modern Schoolissa lukiovuosinaan, jossa hän opiskeli musiikkia ja draamaa sekä oli urheilukapteeni ja kansallisesti arvostettu uimari.

Alun perin lukioaikanaan Langford oli kiinnostunut lääketieteestä ja politiikasta musiikkiteatterin lisäksi. Vuonna 2012 teini-ikäisenä Langford osallistui Lady Gaga -konserttiin, Born This Way Balliin, joka inspiroi häntä oppettelemaan soittamaan pianoa. Hän jakoi videoita itsestään laulaen kolme kirjoittamaansa alkuperäistä kappaletta: "I've Got a Crush on Zoe Bosch", "Young and Stupid" ja "3 Words." "Young and Stupid" on anti -itsemurhalaulu, jonka hän kirjoitti vuonna 2013 sen jälkeen, kun kolme Perthin teini-ikäistä tappoi henkensä. Viimeisenä vuonna Perth Modernissa Langford lopetti uimisen ja keskittyi musiikkiin ja esitykseen. Hän menestyi useissa musiikillisissa eisteddfod- ja draamakilpailuissa. Langford esiintyi koulun Hotel Sorrenton tuotannossa vuonna 2013 ja valmistui samana vuonna.

Vuodesta 2014 vuoteen 2015 Langford opiskeli Principal Academy of Dance & Theatre Artsissa pääaineenaan musiikkiteatteri ja esiintyi Godspell-tuotannossa. Hän oli sitten yksi viidestä opiskelijasta, jotka valittiin osallistumaan National Institute of Dramatic Art (NIDA) Advanced Actors -residenssiin vuonna 2015. Lisäksi Langford sai paikan Western Australian Academy of Programming -akatemiassa. Samana vuonna hän opiskeli Nicholson's Academy of Screen Actingissa ja esitti Juan Perónin rakastajattaren roolia vuoden 2015 Evita-tuotannossa. Langfordille tarjottiin paikkaa näyttelemisen kandidaattiohjelmassa Western Australian Academy of Performing Artsissa, ja hänen oli tarkoitus aloittaa opinnot vuonna 2016. Hän ei kuitenkaan koskaan ilmoittautunut, vaan harjoitti sen sijaan ammattirooleja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langford esiintyi ensimmäisen kerran useissa pienissä riippumattomissa elokuvissa, kuten Story of Miss Oxygen (2015), Imperfect Quadrant (2016) ja Daughter (2016). Hän näytteli päähenkilöä elokuvassa Tytär, joka debytoi vuoden 2016 Cannesin elokuvajuhlilla. Vuonna 2016, kieltäytyessään Länsi-Australian Academy of Performing Artsista, Langford osallistui koe-esiintymiseen Willin rooliin, televisiosarjaan, joka keskittyy William Shakespearen varhaiseen elämään. Hän ei saanut roolia.

Langford valittiin sittemmin Hannah Bakerin rooliin mysteerisarjassa Kolmetoista syytä, jossa hän näytteli Bakeria sarjan kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella. Kun hän sai roolin, hänellä oli vain 10 päivää aikaa saada O-1-viisumi, koska hän ei ollut aiemmin työskennellyt Yhdysvalloissa. Langford tutki roolia puhumalla seksuaalisesta väkivallasta tiedotuskampanjan "It's On Us" edustajan ja teini-ikään erikoistuneen psykiatrin kanssa. Useat kriitikot ylistivät hänen suoritustaan ​​Bakerina; The Hollywood Reporter kirjoitti: "Langfordin sydäntäsärkevä avoimuus saa sinut juurtumaan kohtalolle, jonka tiedät olevan mahdoton. Näyttelijän esitys on täynnä dynamiikkaa, mikä asettaa sen Minnetten usein monimutkaisempaa tehtävää vastaan ​​erottaa tunnelmat, jotka enimmäkseen muuttuvat epämiellyttävistä. synkästä punasilmäiseen, hygienian nälkäiseen epätoivoon." Hän ansaitsi roolistaan ​​useita palkintoja ja ehdokkuuksia, mukaan lukien Golden Globe -ehdokkuuden parhaan naispääosan televisiosarjan draamasarjassa. 25. toukokuuta 2018 Langford vahvisti, ettei hän palaa Hannah Bakerina sarjan kolmannella tuotantokaudella.

Joulukuussa 2016 hän teki sopimuksen William Morris Endeavour -toimiston kanssa. Sitten hän esiintyi ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan The Misguided, Shannon Alexanderin itsenäisessä komediadraamassa, joka sai ensi-iltansa tammikuussa 2018. Hän näytteli myös Leahia vuoden 2018 elokuvassa Love, Simon. Lokakuussa 2018 hänet oli lyhyessä roolissa elokuvassa Avengers: Endgame. Hänen kohtauksensa kuitenkin leikattiin lopullisesta elokuvasta, kun testinäytösten yleisö piti hänen kohtaustaan hämmentävänä.

Vuonna 2019 Langford näytteli Knives Outissa, murhamysteerielokuvassa. Yhtyeen näyttelijät saivat kriitikoiden suosiota, ja hän oli mukana useissa palkinnoissa ja ehdoissa roolista, joihin kuului Critics' Choice Award -ehdokkuuden parhaasta näyttelijästä.

Vuonna 2020 hän näytteli elokuvassa Spontaneous, hyvin arvostettu, synkkä komedia, josta hän sai Critics' Choice Super Awards -ehdokkuuden parhaasta naisnäyttelijästä tieteis-/fantasiaelokuvassa. 12. syyskuuta 2018 ilmoitettiin, että Langford oli saanut roolin verkkotelevisiosarjassa Cursed. Uudelleen kuviteltuun arthurialaiseen maailmaan sijoittuva Langford esittää Nimueta, teini-ikäistä tyttöä, jonka on määrä tulla järven naiseksi. Se sai ensi-iltansa Netflixissä heinäkuussa 2020.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Rooli Huomioitavaa
2016 Daughters Scarlett Lyhytelokuva
Imperfect Quadrant Ruby Lyhytelokuva
2017 Misguided Vesna Lyhytelokuva
2018 Minä, Simon Leah Burke
2019 Avengers: Endgame aikuinen Morgan Stark poistettu kohtaus
Veitset esiin- kaikki ovat epäiltyjä Meg Thrombey
Huippu- drag queen haussa Itsensä

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Rooli Huomioitavaa
2017–2018 Kolmetoista syytä Hannah Baker Päärooli; 26 jaksoa
2020 Cursed Nimue Päärooli

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ’13 Reasons Why’ Gets Netflix Premiere Date Deadline.com. 25.1.2017. Viitattu 23.4.2017.
  2. Katherine Langford www.goldenglobes.com. Viitattu 28.4.2021.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.