Katevaraus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katevaraus on korttiostoille, korteilla tehdyille käteis- ja automaattinostoille ja maksuille tehtävä varaus tulevaa veloitusta varten korttiin liitetyllä pankkitilillä olevasta saldosta eli tilin käyttövarasta. Kyseessä ei ole oikea tilitapahtuma eli tililtä ei poistu rahaa vielä katevarauksen yhteydessä. Tehty katevaraus vähentää tilin käyttövaraa. Katevaraus poistuu, kun sitä vastaava veloitus tapahtuu tililtä.[1]

Visa Electron -korteilla on myös niin sanottu katevarausaika. Nordean katevarausaika lyheni vuonna 2013 viiteen päivään oltuaan aikaisemmin paljon pidempi. Katevarauksen tarkoituksena on varmistaa, että tilillä on riittävästi rahaa. Visa Electronilla tehtävä ostos veloitetaan vasta jälkikäteen. Aika vaihtelee kaupan käytäntöjen mukaan. Tililtä tehty katevaraus vähentää tilillä olevaa käyttövaraa ja poistuu heti, kun sitä vastaava veloitus on tehty tililtä.

Tilin saldo voi mennä katevarauksesta huolimatta miinukselle. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, jos katevaraus ehtii umpeutua ennen kuin myyjäliike veloittaa asiakkaan tiliä ja asiakas on tehnyt myöhemmin ostoja tai nostoja suuremmalla summalla kuin mihin hänen tilillään olisi ollut rahaa. Pankin asiakkaan edellytetään tilisopimusten ehtojen mukaan käyttävän erilaisia maksuvälineitä vain siten, että tili ei ylity. Jos tili ylittyy, pankki laskuttaa asiakkalta tilinylityksestä hinnastonsa ja tilisopimuksen mukaan.

Danske Bankissa katevarausaika on 2-3 viikkoa ja Osuuspankeissa 20 päivää. Lyhyen katevarausajan ongelmaksi koetaan, että tilinsä saldoa seuraamaton asiakas saattaa ylittää tilinsä luulleessan siellä olevan enemmän rahaa kuin todellisuudessa on. Pitkien varausaikojen ongelmana on, että jos ostosta ei tehdäkään, tehty katevaraus rajoittaa tilinomistajan rahankäyttöä turhan pitkään. Pankki voi pyydettäessä poistaa aiheettoman katevarauksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reinikainen, Pauli: Varo, tilisi voi pian olla miinuksella 18.5.2013. Alma Media. Viitattu 30.11.2014.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.