Katajanokan räjähdys 1941

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merivoimien kasarmin ulkosivu rajähdyksen jälkeen.
Helsinki, Katajanokka, Sotasatama
14. syyskuuta 1941.
SA-kuva
Majakkalaiva Helsingin kannella, merenkulkukollit Yli-Niemi, Nummelin ja laivan kapteeni tarkastelemassa räjähdyksen aiheuttamaa tuhoa.
Helsinki, Katajanokka, Sotasatama
14. syyskuuta 1941
SA-kuva

Katajanokan räjähdys oli Helsingin Katajanokan sotasatamassa 14. syyskuuta 1941 noin kello 02.30 tapahtunut tuhoisa räjähdys,[1] jossa neljä laituriin kiinnitettyä Saksan laivaston miinanraivaajaa miehistöineen tuhoutui täydellisesti.

Aikalaiskertomusten mukaan räjähdys oli niin voimakas, että ruumiinosia oli vielä sadan metrin päässä räjähdyspaikasta. Saksalaiset epäilivät sabotaasia ja sabotaasiin uskottiin laajasti Suomessakin [2], mutta mitään todisteita tällaisesta ei löytynyt. Entinen vastavakoilun suomalaistyöntekijä Otto Kumenius mainitsee salanimellä Pekka Salonen kirjoittamassaan kirjassa Det spioneras i Helsingfors [3], että kyseessä oli luultavimmin onnettomuus, sillä yksi löydetyistä ruumiinosista oli saksalaiskapteenin käsi, jossa oli työrukkanen. Mitä ilmeisimmin, kirjoitti Kumenius, yhdessä miinanraivaajassa oli jatkettu miinojen purkua muun miehistön jo mentyä nukkumaan.

Suomalaisten kommunistien keskuudessa on uskottu räjähdyksen olleen Veikko Pöystin johtaman sabotaasiryhmän teko. Ryhmään kuuluneen naisen on kerrottu räjäyttäneen satamassa pommin ja saaneen surmansa 60–80 muun ihmisen mukana.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Räjähdysonnettomuus Katajanokan rannassa toissayönä. Helsingin Sanomat, 15.9.1941, s. 1.
  2. http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/keitele/sisaret2/selityks.htm
  3. Pekka Salonen, Det spioneras i Helsingfors, Bokförlags AB Ocean, Tukholma, 1945.
  4. Hakalehto, Ilkka: Yrjö Leinon salattu kujanjuoksu, s. 124. Karprint, 2001.
  5. Rislakki, Jukka: Erittäin salainen: Vakoilu Suomessa, s. 79. Love Kirjat, 1982.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rislakki, Jukka: Sabotaasi Helsingin sydämessä. Helsingin Sanomat, Kuukausiliite, helmikuu 1984. (juttua kritisoivia yleisönosastokirjoituksia julkaistu 15.2. ja 24.2. lehdessä)