Kasvio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvikokoelmaa. Kasvio-nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Kasvio (sukunimi).

Kasvio eli herbaario (< lat. herba 'kasvi') on kokoelma kasvinäytteitä. Näytteet voivat olla kokonaisia kasveja tai niiden osia, ja niitä voidaan säilyttää kuivattuina ja prässättyinä tai säilytysaineessa. Digitaalisessa herbaariossa kasvit on valokuvattu tai skannattu tietokoneelle. Digikasvion hyviä puolia ovat "näytteen" säilyminen alkuperäisen värisenä, mahdollisuus ottaa kuvia saman yksilön eri kasvuvaiheista ja mahdollisuus ottaa kasvioon uhanalaisia kasveja poimimatta niitä kasvupaikaltaan.[1]

Herbaario on tärkeä väline kasvien yhtenäiseen taksonomiseen luokitteluun ja muuhun tieteelliseen tutkimukseen, joten monet museot, yliopistot ja kasvitieteelliset puutarhat ylläpitävät suurta kasvikokoelmaa. Herbaarion kokoaminen voi lisäksi olla tukena kouluopetuksessa. Suomen oppikoulujen oppilaiden oli ennen vuotta 1970 vuosittain kesäloman aikana kerättävä tietty määrä kasveja kasvioon.[2] Tämän jälkeen kasvien keräily useimmissa suomalaisissa kouluissa lopetettiin kymmeniksi vuosiksi opetussuunnitelmasta, mutta 2000-luvulla se tuli peruskoulun 7.–8. luokan opetukseen.[1] Herbaariota voidaan koota myös harrastusmielessä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lääperi, Pirjo: Digikasvio tulee perinteisen rinnalle. Suomen Luonto, 2006, nro 8, s. 16. Suomen luonnonsuojeluliitto.
  2. Klemettilä, Tiina: Muistatko kun kesällä kerättiin herbaario? 28.08.2008. Yleisradio - Priima - Puhuttelevaa aikuisasiaa. Viitattu 8.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Herbarium.