Kassavirta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kassavirralla tarkoitetaan yrityksen pankkitilille tai käteisvaroihin tulevaa ja sieltä lähtevää rahaliikennettä. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa tapahtumien yhteyteen merkitään rahan käytön kohde (debet) ja rahan lähde (kredit). Yrityksen myydessä tuotteitaan kirjausketju menisi yksinkertaisimmillaan niin, että myynti kirjataan suoriteperusteisesti myyntitilille (kredit) ja saamisiin (debet), jolloin saamiset kirjautuvat pois asiakkaan maksaessa laskun. Toisin sanoen yrityksen tuloslaskelman nettomyynti kertoo yrityksen maksimikassavirran tietyllä ajanjaksolla. Se ei kuitenkaan kerro yrityksen maksuvalmiudesta, vaan silloin katse kääntyy yrityksen taseelle, josta selviää liiketoiminnan varat ja velat.

Kassavirtalaskelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen tuloslaskelman osoittaessa potentiaalisen kassavirran ja taseen osoittaessa rahamäärän, joka on tulossa tai lähdössä; kertoo kassavirtalaskelma sen sijaan yrityksen todellisen rahaliikenteen. Esimerkiksi, jos yrityksen nettomyynti on 100 000 euroa, ja tästä on saatu 50 000 euroa yrityksen kassaan. Taseen myyntisaamisissa näkyy erotus 50 000 euroa, ja tämä edustaa sitä osaa myynnistä, joka on edelleen saamatta asiakkailta rahana. Kassavirtalaskelmalla näytetään esimerkkitapauksessa saatu 50 000 euroa kassaperusteella.

Hyödyt kassavirralla johtamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassavirran seuraaminen helpottaa yrityksen päätöksentekoa, koska maksuvalmius on nähtävillä ennakkoon. Usein kassavirtalaskelma paljastaakin enemmän yrityksen kannattavuudesta, koska siihen merkitään vain saadut ja maksetut rahavirrat. Yhtiö voi esimerkiksi aktivoida kulujaan, jolloin nämä eivät näy tuloslaskelmalla. Toisaalta tase kasvaa edellä mainittujen kulujen verran, mutta kassavirtalaskelmalta selviää, että yrityksen vapaa kassavirta on investointien jälkeen negatiivinen.