Kaskasseppä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaskasseppä
Fire-tufted Barbet, Fraser's Hill, Pahang, Malaysia 1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Tikkalinnut Piciformes
Heimo: Tukaanit Ramphastidae
Suku: Vihersepät Psilopogon
Laji: pyrolophus
Kaksiosainen nimi

Psilopogon pyrolophus
S. Muller, 1836

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kaskasseppä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kaskasseppä Commonsissa

Kaskasseppä (Psilopogon pyrolophus) on tukaaneihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Kaakkois-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaskasseppä voi kasvaa 26–29 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Kaskassepän päälaki on ruskehtavan punainen ja otsa musta ja niitä erottaa valkoinen juova. Nokan tyvessä on musta oranssikärkinen höyhentupsu. Lajin posket ja kurkku ovat harmaat ja rinnassa keltainen ja musta juova. Linnun vatsa on vaaleanvihreä ja selkä, siivet ja pyrstö hieman tummemman vihreät. Kaskassepän nokka on pitkähkö, tukevahko ja vihertävänkeltainen.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaskasseppää tavataan Malesiasta ja Indonesiasta Jaavan saarelta sekä mahdollisesti Thaimaasta. Lajin elinympäristöä ovat kosteat vuoristometsät yli 800 m korkeudessa ja metsien reunamaat. Linnun ravintoa ovat hedelmät, erityisesti viikunat, mutta se voi syödä myös hyönteisiä. Kaskassepän pesimäkausi kestää tammikuusta syyskuulle.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Psilopogon pyrolophus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.4.2020. (englanniksi)
  2. a b Short, L.L., Horne, J.F.M. & Kirwan, G.M.: Fire-tufted Barbet (Psilopogon pyrolophus) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 17.4.2020. (englanniksi)
  3. a b G. W. H. Davison: Birds of Peninsular Malaysia and Singapore, s. 67. Bloomsbury Publishing, 2017. ISBN 978-1-4729-3830-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 17.4.2020). (englanniksi)
  4. a b Tony Tilford, Alain Compost: Birds of Java, Sumatra and Bali, s. 71. Bloomsbury Publishing, 2017. ISBN 978-1-4729-3818-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 17.4.2020). (englanniksi)