Karunan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo 1910 valmistuneesta kirkosta. Seurasaareen siirretystä puukirkosta kertoo Karunan vanha kirkko.
Karunan kirkko
Karunan kirkko.
Karunan kirkko.
Sijainti Karuna, Sauvo
Seurakunta Sauvo-Karunan seurakunta
Rakentamisvuosi 1910
Suunnittelija Josef Stenbäck
Istumapaikkoja 480
Tyylisuunta kansallisromantiikka
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Karunan kirkko sijaitsee Karunassa Sauvossa. Se on rakennettu vv. 1908–1910 Josef Stenbäckin suunnittelemana Karunan harmaasta graniitista. Tyyli edustaa kansallisromantiikkaa. Istumapaikkoja on 480. Kirkko on tornillinen pitkäkirkko. Torni on sijoitettu pohjakaavaan epäsymmetrisesti kaakkoon. Etelässä kirkkoon liittyy puolipyöreä eteisabsidi. Kuori on itäpuolessa. Kirkkosalin keskellä olevassa betonisessa tähtiholvissa ja vyökaarissa on köynnöskoristelua, mutta muuten kirkko on sisältä rapattu valkoiseksi. Sitä on luonnehdittu yhdeksi Suomen onnistuneimmista ja kauneimmista kansallisromanttisista kirkoista.

Ilmari Launis on suunnitellut kirkon alttarilasimaalaukset ("Ristiinnaulittu, jonka juurelta vuotaa elämän veden virta" sekä sivuilla "Kalkkia ja leipää kantavat enkelit"). Kirkko on suosittu vihkikirkko. Kellot vuodelta 1689 ovat vanhasta kirkosta, samoin kuin viisiäänikertaiset urut, mutta niiden sijasta käytössä on sähköurut.

Kun kirkko oli valmistunut, sen vieressä sijainnut Karunan vanha kirkko siirrettiin 1912 Helsinkiin Seurasaaren ulkomuseoon.[1]

  1. Riitta Koskinen (teksti) ja Katja Hagelstam (kuvat): Säätyläiskoti Suomessa, s. 38. WSOY, 2003. ISBN 951-0-27510-7.


Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.