Kartanon tytär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kartanon tytär (ransk. Marguerite Volant) on vuonna 1996 valmistunut kanadalainen historiallinen draamasarja. 11-osaisen romanttisen sarjan ovat käsikirjoittaneet Jacques Jacob ja Monique H. Messier. Sen on ohjannut Charles Binamé. Suomessa sarja on nähty TV1:ssä vuosina 1997 ja 1998.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kun Pariisin rauhasopimus allekirjoitettiin 1763, siirtyivät Uuden Ranskan siirtolaiset osaksi Brittiläistä imperiumia. Vallan vaihtuessa ja naiivin maailmankuvansa murentuessa nuori Marguerite Volant (Catherine Sénart) joutuu taistelemaan niin kotinsa, juurtensa kuin kunniansakin puolesta.

Englantilainen kapteeni James Elliot Chase (Michael Sapieha) asettuu joukkoineen alueelle. Kohtaaminen Margueriten kanssa on rakkautta ensi silmäyksellä, mutta ennen kuin kumpikaan saa selvitettyä todellisia tunteitaan, ehtii tapahtua paljon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa 1

Toukokuu 1763

Kevät on ladattu täyteen tunteita ja 18-vuotias Marguerite Volant unelmoi vapaudesta ja rakkaudesta. Haaveita tukee hänen isänsä kauan odotettu paluu. Saapuessaan Claude Volant vahvistaa sen, mitä kaikki ovat osanneet jo pelätä: Ranskan kuningas on luopunut siirtomaasta. Kanadalaisten uusi hallitsija on englannin kuningas.

Marguerite haluaisi lähteä Pariisiin vanhemman sisarensa Eleonoren, tämän aviomiene Vincentin ja heidän tyttärensä Mariannen kanssa. Claude tukee ajatusta, mutta vaimonsa Isabeau protestoi voimakkaasti.

Kesällä kaikki näyttää lupaavalta: palvelija Jeanne on rakastunut Blaiseen. Renaud on tyytyväinen vanhan ystävänsä Clauden paluuseen ja Volantin ainoa poika Lambert on löytänyt kutsumuksensa runoilijana.

Osa 2

Syyskuu 1763

Suru valtaa kartanon. Vaimonsa kuoleman johdosta Claude on vaipunut masennukseen. Margueritesta on tullut perheen pää.

Leski ja herrasmies Antoine de Courval pyytää Claudelta Margueriten kättä. Claude suostuu, mutta vaimonsa muistoa kunnioittaen vain sillä ehdolla, että de Courval saa Margueriten suostumuksen.

Viidennellä kuukaudella raskaana oleva Eleonore on huolissaan miehestään Vincentistä, joka ei ole vieläkään palannut Quebecistä.

Myöhään illalla koko talo herää Jeannen itkuun; "Englantilaiset ovat saapuneet!" Joukko englantilaisia sotilaita kapteeni James Chasen johdolla saapuu kartanon maille mukanaan rosvojoukon haavoittama Blaise ja murhattu Vincent.

Osa 3

Lokakuu 1763

Marguerite osallistuu elämänsä ensimmäisiin tanssiaisiin veljensä Lambertin saattelemana. Renaud on jo paikalla – itse asiassa hänet tunnetaan salongin omistajan, Eugenie Beaubassinin rakastajana.

Vieraiden joukossa on myös kapteeni Chase, joka pyytää Margueritea tanssiin. Ensin Marguerite kieltäytyy, mutta muuttaakin mielensä saadakseen Antoine de Courvalin mustasukkaiseksi. Ilta päättyy katastrofaalisesti. Marguerite kuulee vahingossa Eugenien ja Antoinen välisen keskustelun, jossa Antoine kerskuu ettei Marguerite merkitse hänelle mitään.

Loukkaantuneena juopunut Marguerite heittäytyy kapteeni Chasen seuraan ja pyytää tätä viemään hänet takaisin kartanoon.

Osa 4

Lokakuu 1763

Marguerite tarkkailee sotilaita, jotka rakentavat koroketta kuninkaallista julistusta varten. Kapteeni Chase kiinnittää huomionsa tyttöön ja heidän katseensa kohtaavat.

Julistuspäivänä Claude Volant pukee päällensä Ranskan armeijan univormun. Kapteeni Chasen lukema julistus herättää tyytymättömyyttä ja aiheuttaa mellakan. Tilanne rauhoittuu vasta, kun Claude Volant ampuu ilmaan.

Katkerana ja lyötynä Claude Volant poistuu paikalta. Hän vetäytyy yksin toimistoonsa ja hetken kuluttua kuuluu laukaus.

Järkyttynyt Marguerite poistuu talosta kohti sotilaita. Hänellä on mukanaan pistooli, jonka hän tähtää suoraan kohti kapteenin kasvoja ja laukaisee. Marguerite pidätetään välittömästi syytettynä kuninkaan virkamiehen murhayrityksestä.

Osa 5

Marraskuu 1763

Eugenie Beaubassinin neuvosta Lambert painostaa Antoine de Courvalia naimaan Margueriten siinä toivossa, että hänet voitaisiin armahtaa. De Courval vetoaa kapteeni Chaseen. Chase pyytää paikalle Margueriten, jotta tämä kuulisi de Courvalin ehdotuksen. Antoine yrittää olla vakuuttava, mutta turhaan. Marguerite kieltäytyy.

Kingsford palaa Quebecistä mukanaan päätös, joka määrää Margueriten siirrettäväksi Quebeciläiseen vankilaan odottamaan tuomiotaan.

Illalla kartanon väki auttaa Margueritea pakenemaan. Kapteeni Chase näkee paon, mutta vaikenee. Marguerite ja Lambert pakenevat Quebeciin kapinallisia johtavan Laval Chevignyn luo.

Osa 6

Marraskuu 1763

Laval ja Charest lähtevät sovitusti viemään Margueriteä ja Lambertia New Yorkiin. Eleonore synnyttää pojan, joka saa nimekseen Claude Vincent. Kuvernööri Murray tarvitsee diplomaattista apua ja kutsuu serkkunsa kapteeni Chasen luokseen Quebeciin.

Erämaassa liikkuminen on raskasta Margueritelle ja Lambertille. Laval vaatii joukkojaan etenemään nopesti, koska joet ovat jäätymässä. Etäinen ja kylmä Laval kiehtoo Margueritea.

Quebecissä kapteeni Chasen ensimmäinen tehtävä on koota yhteen ranskalaiset, jotka haluavat oman oikeuslaitoksensa. Samassa yhteydessä hän kuulee, että Marguerite on tuomittu kuolemaan.

Osa 7

Laval vie ryhmänsä kauppa-asemalle. Antoine de Courval menee naimisiin Eleonoren kanssa.

Osa 8

Maguerite päättää lähteä takaisin Quebeciin metsästäjien mukana.

Osa 9

Toukokuu 1764

Quebecissa asianajaja Salzas tekee De Courvalille houkuttelevan ostotarjouksen Volantien kartanosta. Antoinen tarvitsee vain puhua Eleonore ympäri, jotta kartano voidaan myydä. Etsimisen jälkeen Marguerite löytää Laval Chevignyn, mutta perillä häntä odottaa erittäin ikävä yllätys. Marguerite päättää palata kartanoon ja kertoo Jeannelle olevansa raskaana.

Osa 10

Kapteeni Chase saa kuulla, että Marguerite on saatu kiinni ja odottaa tuomiotaan vankilassa. Chase haluaa pelastaa Margueriten kuolemalta. Eleonorelle paljastuu, että Eugenien syytökset de Courvalia kohtaan ovatkin totta.

Osa 11

Marguerite synnyttää tytön. Blaise palaa kartanoon ja Renaud joutuu vakavaan onnettomuuteen. Onnettomuuden myötä Margueritelle selviää, että Renaud onkin hänen oikea isänsä. Laval Chevigny ilmoittaa Margueritelle vaimonsa kuolleen.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marguerite on 18-vuotias vahvatahtoinen nuori nainen. Hän haluaa olla vapaa ja itsenäinen, eikä tarvitse ketään. Marguerite on valmis tekemän kaikkensa pitääkseen yllä perheensä, ystäviensä ja isänmaansa kunniaa – jopa om nhenkensä uhalla.

Englantilaissyntyinen kapteeni Chase on 30-vuotias. Hän on saanut nuorempana sotilaallisen koulutuksen Pariisissa ja on Kanadan kuvernööri Murrayn serkku. Britannian armeija on lähettänyt hänet alueelle jotta kanadalaiset saataisiin sopeutettua uuteen järjestelmään. Kapteeni on ensimmäistä kertaa Kanadan maaperällä, mutta ranskankielen taitoisena ja hienotuneisen luonteensa ansiosta hän tulee hyvin toimeen ranskan-kanadalaisten kanssa.

Chevigny on syntynyt taistelemaan, hän on Uuden Ranskan puolustaja henkeen ja vereen. Hän vihaa englantilaisia, hän haluaa kostaa henkilökohtaisesti sen, että vihollinen on murhasi hänen lapsensa raa'alla tavalla. Margueritelle Chevigny on ennen kaikkea roolimalli ja inspiraation lähde.

Sarjan alkaessa Claude Volant on rikkinäinen mies. Ranskassa syntyneenä hän ei voi ymmärtää, että pitkän taistelun jälkeen Ranskan hallitsija päättää luovuttaa Uuden Ranskan englantilaisille.

Éléonore on Margueriten isosisko ja täydellinen vastakohta. Hän on varovainen ja konservatiivinen, antaa kohtalon ohjata elämäänsä. Eleonore on usein tapahtumien uhri. Aviomiestensä kanssa hänellä ei juurikaan ole ollut onnea, mutta hänen lapsensa ovat hänelle kaikki kaikessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]