Karlsruhen päärautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karlsruhe Hbf
Aseman julkisivua.
Aseman julkisivua.
Perustiedot
Lyhenne RK
Sijainti 48°59′38″N, 008°24′02″E
Kunta Karlsruhe
Avattu 1913
Ratapiha
Raiteisto 14 laituriraidetta

Karlsruhen päärautatieasema (saks. Karlsruhe Hauptbahnhof) on rautatieasema Karlsruhen keskustassa Saksassa. Asema on luokiteltu ensimmäiseen kategoriaan Saksan rautatieasemien luokitusjärjestelmässä, koska se on tärkeä risteysasema.

Ensimmäinen asema, joka avattiin 1843, sijaitsi puoli kilometriä etelään kaupungin torilta Mannheimin ja Baselin välisen linjan varrella. Asemalla oli kaksi laituria, joiden kautta kulkeneet raiteet oli mitoitettu 1600 millimetrin raideleveydelle, mutta jotka myöhemmin muutettiin yleiseurooppalaiseen 1435 millimetriin.

Vuosien kuluessa liikenteen määrä kasvoi ja asema alkoi käydä pieneksi. Uusi asema avattiin lokakuussa 1913 kilometrin verran etelään entisestä.

Asema kärsi pieniä vaurioita toisessa maailmansodassa. Se modernisoitiin 1990-luvulla samalla, kun Karlsruhen duoraitiotieverkosto valmistui. Nykyään asemalla pysähtyy noin 150 kaukojunaa päivässä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.