Karl Peter Mazér

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Röhl, Carl Peter Mazer, 1835.

Karl Peter Mazér (1807 Tukholma, Ruotsi18. tammikuuta 1884 Napoli, Italia) oli ruotsalainen taidemaalari, erityisesti muotokuvamaalari.

Mazérin isä oli ranskalainen, äitinsä ruotsalainen. Hän opiskeli Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa (Kungliga Akademien för de Fria Konsterna) Tukholmassa ja Grosin johdolla Pariisissa Ranskassa 1825–1833.

Mazérin teoksia oli ensi kerran näyttelyssä Tukholman taideakatemiassa 1836, jolloin hän asetti näytteille 24 öljymaalausta, mutta näyttely ei juuri herättänyt huomiota. Hän muutti Suomeen, jossa asui 1837–1838 ja maalasi sinä aikana lukuisia muotokuvia, muun muassa J. L. Runebergista. Ateneumin taidemuseossa on hänen teoksensa Madonna de Cardellino.

P. I. Mordvinovin muotokuva, 1842.

Mazér oli piirustuksenopettajana Venäjällä Jaroslavissa 1841, minkä jälkeen hän matkusti Siperiaan, jopa Kiinaan. Kiina-kokemuksista kertoo maalaus Kiinalaisia kauppiaita, joka sijaitsee Nationalmuseumissa Tukholmassa. Palattuaan Tukholmaan 1856 hän ryhtyi valokuvaajaksi. Vuonna 1876 hän muutti etelään. Häntä kuvataan erikoiseksi persoonaksi, oudoksi linnuksi Ruotsin taiteessa. Hänen harvoissa säilyneissä muotokuvissaan näkyy hyvin voimakkaasti taiteilijan oma temperamentti.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]