Karl A. Ebb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl (Kalle) Alfred Ebb (5. syyskuuta 1896 Turku22. elokuuta 1988 Helsinki) oli suomalainen liikemies ja monipuolinen urheilija, joka oli alppihiihdon ja autourheilun uranuurtajia Suomessa. [1]

Ebb meni naimisiin Lempi Järvisen kanssa ja yhdessä he perustivat 1920 Ebb-Solmio Oy -nimisen yrityksen, joka erikoistui solmioiden valmistukseen. Tästä avioliitosta Ebbillä oli yksi poika, Heimo Ebb (1922–1944), joka kaatui jatkosodan viimeisenä kesänä Ihantalassa 17. heinäkuuta 1944. Ebb meni 1945 uusiin naimisiin toimistopäällikkö Märtha Charlotta Reikon kanssa, tästä liitosta ei ollut lapsia. [1]

Paulon Säätiön hoitoon on uskottu Kalle ja Märtha Ebbin rahasto, joka tukee nuorten alppihiihtoa.

Ebbin urheilusaavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ebb oli monipuolinen urheilija, joka harrasti keskimatkan juoksulajeja, rintauintia, kilpa-autoilua, pyöräilyä ja pujottelua. Hän aloitti urheilemisen TUL:ään kuuluneessa Helsingin Jyryssä ja hankki vuosina 1919–1922 juoksulajeissa kuusi henkilökohtaista TUL:n mestaruutta sekä kymmenen viesti- ja joukkuemestaruutta. Ebb erosi Jyrystä ja liittyi SVUL:ään päästäkseen osallistumaan Pariisin olympialaisiin 1924. Näissä olympialaisissa Ebb sijoittui viidenneksi 3 000 metrin estejuoksussa, jonka voitti Ville Ritola. Ebb voitti samana vuonna myös 400 metrin aitajuoksun SM-pronssia ja hänellä oli myös SM-pronssi 200 metrin rintauinnissa sekä useita piirinmestaruuksia pyöräilyssälähde?.

Autourheilun puolella Ebb oli mukana käynnistämässä Eläintarhanajoja 1932 ja hän voitti niissä kaksi kertaa, vuosina 1933 ja 1935. Ebbistä tuli ensimmäinen kansainvälisesti menestynyt suomalainen kilpa-ajaja, kun hän voitti Ruotsin GP:n vuonna 1932lähde?. Ebbin ajokkina Skandinavian kilpailuissa oli aluksi Auburn ja myöhemmin hän ajoi menestyksellä Mercedes-Benz SSK:lla Suomen ja Viron GP-kilpailuissa.

Ebb oli myös ensimmäinen ulkomailla kilpaillut suomalainen alppihiihtäjä. Hän voitti pujottelun SM-kultaa Sallassa 1938 ja SM-hopeaa 1943. Ebbin jatkosodassa kaatunut poika Heimo Ebb oli myös lupaava pujottelija ja ehti voittaa pujottelun SM-pronssia talvella 1944. Ebb oli myös perustamassa Suomen Slalom-liittoa 1941.

Kiianlinna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1939 Ebb tutustui metsästysretkellä Janakkalan Kiianlinnan alueeseen ja huomasi sen sopivaksi laskettelurinteiden perustamiseen. Ebb osti alueen ja raivasi sinne yhdessä poikansa Heimon kanssa laskettelurinteen, joka oli ensimmäisen kerran käytössä 30. marraskuuta 1939. Sodan jälkeen Ebb teki Kiianlinnaan vielä toisenkin laskettelurinteen ja rakensi sinne myös 1950 Suomen ensimmäisen hiihtohissinlähde?. Kiianlinnassa oli myös Ebbin rakennuttama hiihtomaja, ja kaatumisensa jälkeen Heimo Ebb haudattiin alueelle. Kiianlinna ei ollut yleisölle avoin laskettelupaikka, toisin kuin viereen myöhemmin perustettu Kalpalinna, vaan rinteet olivat Ebbin ja hänen ystäviensä omassa käytössä. Ebb myi Kiianlinnan 1970-luvulla Kalpalinnan omistajille. Vuonna 1979 paljastettiin taiteilija Erkki Kanniston suunnittelema Karl. A. Ebbin muistoreliefi Kiianlinnassa sijaitsevan Kallen majan seinässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]