Karkki vai kepponen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Trick or Treat” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Lapsi halloween-asussaan
Lapset ovella.

Karkki vai kepponen (engl. trick or treat, sananmukaisesti 'kepponen vai makupala') on nimitys yhdysvaltalaiselle modernille kansanperinteelle, jossa lapset kiertävät pyhäinpäivän aaton iltana eli halloweenina pelottavissa naamiaisasuissa talosta taloon keräämässä karkkia kysyen ”karkki vai kepponen”. Jos talon asukas antaa karkkia, lapset poistuvat ja jatkavat seuraavaan taloon; jos asukkaalla ei ole antaa karkkia, niin he tekevät asukkaalle kepposen. Perinne tunnetaan yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin ansiosta muuallakin maailmassa, mutta se ei ole vakiinnuttanut asemaansa muualla.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinne on alun alkaen peräisin Irlannista ja Skotlannista, josta se aikoinaan siirtyi siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin.[1] Perinne jatkuu yhä vahvana Irlannissa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa sekä Kanadassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nicholas Rogers: ”3”, Halloween : From Pagan Ritual to Party Night, s. 49. Coming Over Halloween in North America. books.google.fi: , 2002. ISBN 0-19-514691-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 31.10.2014). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.