Karikehuiskija

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karikehuiskija
Tawny-throated Leaftosser.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kaivajat Scleruridae
Suku: Karikehuiskijat Sclerurus
Laji: mexicanus
Kaksiosainen nimi

Sclerurus mexicanus
P. L. Sclater, 1857

Alalajit [2]
 • S. m. andinus
 • S. m. bahiae
 • S. m. macconnelli
 • S. m. mexicanus
 • S. m. obscurior
 • S. m. peruvianus
 • S. m. pullus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Karikehuiskija Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Karikehuiskija Commonsissa

Karikehuiskija (Sclerurus mexicanus) eli aiemmalta nimeltään karikeorneero on laajalla alueella Keski- ja Etelä-Amerikassa tavattava kaivajiin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan karikehuiskija on noin 15–17 cm. Selästään, päästään ja siivistään laji on tasaisen tummanruskea. Nokka on noin 2,5 cm pitkä ja kaartuu hieman alaspäin. Musta pyrstö on suhteellisen lyhyt. Linnun perä on ruosteenruskea. Karikehuiskijan kurkku on ruosteenruskea ja tummenee alaspäin mentäessä. Vatsa on väritykseltään syvän ruskea. Karikeorneero muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon pikkuhuiskijaa (Sclerurus rufigularis).[3] [4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karikehuiskijaa tavataan alueelta, joka ulottuu Keski-Amerikassa Meksikosta Panamaan ja Etelä-Amerikassa Kolumbiasta Boliviaan ja Venezuelasta Guayanaan, Surinameen ja Ranskan Guayanaan. Lajin elinympäristöä ovat kosteiden metsien pohjakerrokset. Laji tavataan aina 2 000 metrin korkeuteen merenpinnasta. Laji liikkuu maassa ja puiden rungoilla hyppien. Ravintoaan, hyönteisten toukkia, lintu etsii maahan tippuneiden lehtien joukosta nokallaan tonkimalla. Laji elää yksin tai pareittain.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. BirdLife International: Sclerurus mexicanus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.1.2014. (englanniksi)
 2. Sclerurus mexicanus ITIS. Viitattu 26.9.2009.
 3. a b Steven L. Hilty, Bill Brown, William L. Brown: A guide to the birds of Colombia, s. 377. Princeton University Press, 1986. ISBN 978-0691083728. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.09.2009). (englanniksi)
 4. a b H. Lee Jones,Dana Gardner: Birds of Belize, s. 152. University of Texas Press, 2004. ISBN 978-0-292-70164-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.09.2009). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.