Karigaila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karigaila (puolaksi Korygiełło, k. 16. syyskuuta 1390 Vilna)[1] oli yksi Liettuan suuriruhtinaan Algirdaksen ja hänen toisen vaimonsa Uliana Tveriläisen pojista. Hän hallitsi Mstsislauta sen jälkeen kun se oli vallattu Smolenskin ruhtinaskunnalta.

Karigaila sekoitetaan joskus veljeensä Constantineen, josta sai alkunsa Czartoryskin suku.[2] Vanhemman veljensä Jagellon sovittua Krevan unionin Karigaila kastettiin Casimiriksi Krakovassa maaliskuussa 1386.[1] Sen jälkeen hän kiirehti Puolasta itäiseen Liettuaan velipuoltaan Andrei Polotskilaista vastaan, joka oli ryhtynyt taisteluun Jagelloa vastaan. 18. huhtikuuta 1386 hän ja hänen toinen veljensä ilmeisesti kukistivat Svjatoslav Smolenskilaisen, joka oli Andrein liittolainen ja hyökkäsi Vihrajoen taistelussa Mstsislawiin.[1] Liettuan sisällissodan aikana Karigaila komensi Vilnan linnoitusta.[1] Linna kukistui, ja hänet tapettiin. Myöhemmin Jagello valitti, että Saksalainen ritarikunta oli vanginnut ja julmasti teloittanut Karigailan. Ritarikunta kiisti syytöksen ja väitti Karigailan kaatuneen taistelussa, ja he olivat ainoastaan löytäneet ruumiin.[3] Karigaila on haudattu Vilnan tuomiokirkkoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Vytautas Spečiūnas: ”Karigaila”, Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas, s. 58. Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. ISBN 5-420-01535-8. (liettuaksi)
  2. Ripley, George: ”Chartoryski”, The American Cyclopaedia: A Popular Dictionary of General Knowledge, s. 623. Osa V. D. Appleton and Company, 1874. Teoksen verkkoversio.
  3. Urban, William: Samogitian Crusade, s. 200. Lithuanian Research and Studies Center, 2006. ISBN 0-929700-56-2.
  4. Arkikatedra Bazilika The Directorate of the State Cultural Reserve of Vilnius Castles. Viitattu 8.7.2008. (liettuaksi)