Kari Virtanen (puuseppä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puuseppää. Kari Virtanen on myös jalkapallovalmentaja.

Kari Virtanen (s. 1948) on suomalainen palkittu pohjalaistaustainen puuseppä, joka toimii yhteistyössä muotoilijoiden kanssa.[1] Hän on Suomen tunnetuimpia hienopuuseppiä.[2]

Eteläpohjalainen Virtanen opiskeli koristeveistoa ja työskenteli alueen tyylihuonekalutehtaissa, kunnes 19-vuotiaana perusti 1960-luvun lopulla Seinäjoelle yhden miehen puusepänverstaan. Sen ensimmäiseksi asiakkaaksi tuli Alvar Aalto, joka tilasi Virtaselta suunnittelemaansa Seinäjoen seurakuntakeskukseen urkujen kuorirakenteita, virsikirjatelineitä ja muita sisustusosia. Virtanen alkoi myös sorvata sarjatyönä pesäpallomailoja, joita hän myi yli sata tuhatta. Hän teki myös tilauskalusteita ja kunnosti vanhoja huonekaluja. 1970-luvun alussa Seinäjoella luennoinut Kaj Franck kiinnostui Virtasen taidoista ja kehitti tämän kanssa vanerisia rasioita ja matkalaukkuja.[3]

Virtanen on toiminut Taideteollisen korkeakoulun opettajana. Hän sai vuonna 1987 arvostetun Bruno Mathsson -palkinnon[3][4] ja vuonna 2005 muotoilun valtionpalkinnon pitkäaikaisesta työstä suomalaisen puun ja puusepäntaidon hyväksi[1]. Virtanen on Taideteollisen korkeakoulun kunniajäsen vuodesta 2005 [5]. Vuonna 2009 Virtanen palkittiin Pro Finlandia -kunniamerkillä.

Kari Virtanen on ollut Fiskarsin taiteilijayhteisön kantavia voimia siirrettyään yrityksenä Nikari Oy:n toiminnan sinne 1993.[1] Hän on tuottanut omaa alan kirjallisuutta sekä toiminut asiantuntijana taidepuusepän tuotantoa käsittelevissä televisio-ohjelmissa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Valtion muotoilutoikunta, palkinnon perusteet viitattu 4.6.2009
  2. Lalli[vanhentunut linkki] viitattu 4.6.2009
  3. a b Poutasuo, Tuula: Puuseppää aina tarvitaan. (Virtasen haastattelu.) Helsingin Sanomat, 6.8.1988, s. 12. Näköislehti (maksullinen).
  4. Bruno Mathssonin säätiö
  5. Tunnustukset, palkitut / Kunniajäsenet Taideteollinen korkeakoulu. Viitattu 25.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.