Karhuvaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivisyömmi Karhula joulupukin asussa

Kivisyömmi Karhula (engl. Blackheart Beagle; tunnetaan useimmiten nimellä Karhuvaari, Grandpa Beagle)[1][2] on Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä hahmo, Karhukoplan isoisä. Hän on yksi Roope Ankan vanhimmista vihollisista. Kivisyömmi Karhula tapasi Roopen Mississippillä, kun tämä oli vasta saapunut Amerikkaan. Myöhemmin hän toisinaan johtaa Karhukoplaa näiden yrittäessä ryöstää Roopen rahasäiliön. Hahmo on esiintynyt runsaimmin italialaisten piirtäjien tekemissä Roope-setä-tarinoissa.

Hahmon loi sarjakuvapiirtäjä Carl Barks. Roopen nuoruudessaan kohtaama Kivisyömmi Karhula esiintyi ensi kerran vuonna 1957 Barksin tarinassa ’Suuri jokilaivakilpailu’ (tunnetaan myös nimellä ’Mississipin Kultataala’; engl. The Fantastic River Race), sarjan nykyhetkessä elävä Karhuvaari puolestaan tarinassa ’Rahalähde’ (tunnetaan myös nimellä ’Karhukoplan tempaus ’; engl. The Money Well) vuonna 1958.[2][3][4][5] Piirtäjä Don Rosa tulkitsi nämä kaksi samaksi hahmoksi, jota hän käytti sarjakuvateoksessaan Roope Ankan elämä ja teot.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorempana Kivisyömmi on ollut tukevahko, ruskeaviiksinen ja -partainen väkivahva nuorimies, joka poltteli ahkeraan piippua. Nykyään vartalo on roimasti hintelämpi ja parta vitivalkoinen ja pitkä. Piippu on yhä säilynyt.

Nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivisyömmi alkaa olla jo vanha muttei suinkaan väsynyt. Hän ja hänen kolme pojanpoikaansa yrittävät yleensä ryöstää Roope Ankan rahoja hänen rahasäiliöstään. Toisinaan ryöstöpuuhiin kutsutaan koko Karhulan suuri suku. Roopen rahasäiliö ei ole ainoa ryöstökohde, vaan ryöstöjä suunnitellaan myös muualle ympäri kaupunkia.

Koplan pojat kutsuvat Kivisyömmiä yleensä "vaariksi" tai "karhuvaariksi".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivisyömmi Karhula (Karhuvaari) Akuankka.fi. Viitattu 21.9.2015.
  2. a b Karhuvaari Inducks-tietokanta. Viitattu 21.9.2015.
  3. Kivisyömmi Karhula -hahmon esiintymiset Inducks-tietokanta. Viitattu 21.9.2015.
  4. The Money Well Inducks-tietokanta. Viitattu 19.8.2020
  5. The Fantastic River Race Inducks-tietokanta. Viitattu 19.8.2020
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.