Karheanurmikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karheanurmikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Nurmikat Poa
Laji: trivialis
Kaksiosainen nimi

Poa trivialis
L.

Katso myös

  Karheanurmikka Wikispeciesissä
  Karheanurmikka Commonsissa

Karheanurmikka (Poa trivialis) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, nurmikoiden (Poa) sukuun kuuluva kasvilaji. Siitä voidaan erottaa erilaisia alalajeja, jotka poikkeavat hieman toisistaan. Lisäksi karheanurmikka muistuttaa paljolti niittynurmikkaa (Poa pratensis) sekä rantanurmikkaa (Poa palustris), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan muun muassa lehtituppien sekä kukkien ja kukintojen ulkonäön perusteella.[1]

Karheanurmikka on heikosti monivuotinen heinälaji, jonka alimmat lehtitupet ovat karheita. Karheanurmikka voi kasvaa noin 70 cm korkeaksi ja sen varsissa on vähintään neljä nivelväliä. Varret ovat poikkileikkaukseltaan pyöreitä. Lehdet ovat vaaleanvihreitä, ja kielekkeet ovat pitkiä sekä teräväkärkisiä. Karheanurmikan kukinto on pyramidimainen röyhy, joskin röyhyn alimmat haarat ovat suunnilleen yhtä pitkiä kuin keskimmäisetkin. Suurin osa röyhyn haaroista on myös karheita. Röyhyn tähkylöissä on kolmesta viiteen kukkaa. Kukkien ulkohelpeet ovat selvästi köliselkäisiä ja niissä on viisi selkeää suonta. Karheanurmikka kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Karhenurmikka kasvaa erilaisilla kosteilla kasvupaikoilla, kuten soiden reunoilla, rannoilla, ojanvarsilla ja kosteilla niityillä, mutta sitä tavataan myös istutuksilta sekä joutomailta[1]. Suomessa karheanurmikkaa tavataan kohtuullisen yleisesti etelärannikolta napapiirille asti ja paikoitellen pohjoisempanakin[2]. Koko maan tasolla tarkasteltuna karheanurmikka on kylänurmikan (Poa annua) ja niittynurmikan (Poa pratensis) jälkeen Suomen kolmanneksi yleisin nurmikkalaji[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Kärrgröe (Poa trivialis) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 27.9.2019. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Karheanurmikka (Poa trivialis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 27.9.2019.
  3. Kasviatlas 2018: Nurmikat (Poa) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 27.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]