Kargasokin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kargasokin piiri Tomskin alueen kartalla.

Kargasokin piiri (ven. Каргасо́кский райо́н, Kargasokski raion) on paikallinen itsehallintoalue Tomskin alueen pohjoisosassa Venäjällä. Piirin pinta-ala on 86 900 neliökilometriä ja asukkaita on 22 900 henkeä (vuonna 2008).

Pinta-alaltaan piiri on Tomskin alueen suurin. Sen koillis- ja lounaisosissa sijaitsevien asutuskeskusten välinen etäisyys on yli tuhat kilometriä. Tärkeimmät joet ovat Ob, Tym ja Vasjugan. Seudulla on huomattavat öljy- ja turvevarat.

Hallinnollinen keskus on Kargasokin kylä, josta on matkaa alueen pääkaupunkiin Tomskiin 427 kilometriä. Piiriin kuuluu 13 maalaiskuntaa: Kargasok, Kindal, Novo-Jugino, Novyi Vasjugan, Sosnovka, Srednetymskoje (keskuspaikka Molodjožnyi), Sredni Vasjugan, Terviz (keskuspaikka Novyi Terviz), Tolparovskoje (keskuspaikka Kijevski), Tymsk, Ust-Tšižapka (keskuspaikka Berjozovka), Ust-Tym ja Vertikos.

Seudun kanta-asukkaita ovat selkupit, hantit ja evenkit. Kargasokin kylä mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1640. Vuonna 1924 perustettiin Kargasokin volosti. 1930-luvulla seudulle karkoitettiin Stalinin vainojen uhreja. Vuonna 1949 Kargasokin piiriin liitettiin Tymin ja vuonna 1959 Vasjuganin piirit.

Seudulla tuotetaan 60 % Tomskin alueen öljystä ja 100 % kaasusta. Suurimmat yritykset ovat Tomskneft ja Vostokgazprom. Vuonna 2003 avattiin Kargasokin öljynjalostamo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]