Karen Grassle

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Karen Grassle (s. 25. helmikuuta 1942 Berkeley, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan televisiosarjassa Pieni talo preerialla, jossa hän näytteli Ingallsin perheen äitiä, Caroline Ingallsia. Grasslen äiti toimi ravintolajohtajana ja isä huoltoasemanhoitajana.

Grassle valmistui high schoolista 1960. Opiskeluaikanaan hän toimi oppilaskunnan varapuheenjohtajana. Hän pääsi opiskelemaan Kalifornian yliopistoon Berkeleyyn pääaineenaan englanti, mutta hän vaihtoi pääaineekseen näyttelemisen. Hän valmistui yliopistosta 1964 ja sai stipendin Lontoon Royal Academy of Dramatic Artiin, jossa hänestä tuli ääniosaston johtaja.

Grasslen ensimmäinen varsinainen näyttelijäntyö New Yorkissa oli näytelmässä Gingham Tree, ja hän otti taiteilijanimekseen Gabriel Tree. Taiteilijanimellään hän osallistui myös Michael Landonin valvomiin koe-esiintymisiin, tavoitteenaan Caroline Ingallsin rooli. Grassle sai osan 48 hakijan joukosta. Landon sai Grasslen kuitenkin käyttämään oikeaa nimeään. Pientä taloa preerialla kuvattiin kahdeksan tuotantokauden ajan, vuosina 19741982, ja Grassle esiintyi sarjassa vakituisesti siihen saakka. Vuonna 1983 hän kuitenkin palasi tähän rooliin, esiintyen Pieni talo - sarjan päätösjaksossa ``The Last Farewell``(``Viimeiset jäähyväiset.``)

Grassle oli naimisissa Leon Russomin kanssa, mutta erosi tästä ja meni naimisiin J. Ala Radfordin kanssa vuonna 1982, ja he muuttivat Kentuckyyn. Grassle jatkoi näyttelemistä teatterissa, ja myöhemmin hänestä tuli yksi Sante Fe’s Resource Theatre Companyn perustajista ja sen taiteellinen johtaja. Myöhemmin Grassle muutti tyttärensä kanssa takaisin Kaliforniaan.

Filmografia: Suomessa esitetty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]