Karekin I

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karekin I Sarkissian (27. elokuuta 193229. kesäkuuta 1999) toimi Armenian katolikoksena vuosina 1995–1999. Hän syntyi Syyrian armenialaisyhteisöön, mikä alue kuuluu Kilikian katolikoksen alaisuuteen. Hän opiskeli Oxfordissa 1950-luvulla ja hänestä tuli yksi Armenian apostolisen kirkon johtavista teologeista. Vuonna 1983 hänet valittiin Kilikian katolikokseksi nimellä Karekin II, ja hän tuli tässä virassa tunnetuksi muun muassa teologisen koulutuksen kehittäjänä.

Karekin vieraili tiuhaan Armenian alueella, ja hänet valittiin vuonna 1995 Armenian katolikokseksi. Edellisen kerran Kilikian katolikos oli valittu tähän virkaan 1600-luvulla. Samalla hänen tittelinsä muuttui erikoisesti Karekin II:sta Karekin I:ksi. Hän oli satoihin vuosiin ensimmäinen katolikos, joka vihittiin virkaansa täysin itsenäisessä armenialaisvaltiossa.

Karekin I ryhtyi moniin uudistustoimenpiteisiin, mutta ne jäivät häneltä kesken hänen kuoltuaan pitkällisen sairauden seurauksena 29. kesäkuuta 1999. Häntä seurasi katolikoksena Karekin II.