Karagan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karagan piiri on numero 4 Kamtšatkan aluepiirin kartalla

Karagan piiri (ven. Караги́нский райо́н, Karaginski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Kamtšatkan aluepiirin Korjakian piirikunnassa Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 40 600 neliökilometriä. Asukkaita on 4 800 henkeä (vuonna 2009).[1]

Karagan piiri sijaitsee Kamtšatkan niemimaan pohjoisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Penžinan ja Oljutorin piireihin, idässä Beringinmereen, etelässä Ust-Kamtšatskin piiriin sekä lännessä Tigilin piiriin ja Ohotanmereen.

Piiri on saanut nimensä Karagan kylästä, joka toimi sen hallinnollisena keskuksena vuoteen 1942 saakka. Nykyinen piirikeskus on Ossoran taajama (kaupunkikunta). Sen lisäksi piiriin kuuluu viisi kylää (maalaiskuntaa): Ilpyrskoje, Ivaška, Karaga, Kostroma ja Tymlat.

Pohjoiset alkuperäiskansat muodostavat 36 % piirin väestöstä. Korjakkeja on 18,7 %, itelmeenejä 6,6 % ja tšuktšeja 4,1 %.

Talous perustuu kalastukseen ja kalateollisuuteen. Lisäksi harjoitetaan poronhoitoa.

Alueella on kaksi luonnonsuojelusuojelualuetta: Karaginskin saari ja Kirjohanhilaguuni (Laguna kazarok). 29 luonnonmuistomerkin joukkoon kuuluvat mm. Ossorskoje ja Tsarskoje -järvet sekä Rusakovan, Drankan ja Tymlatin kivennäisvesilähteet. Luontomatkailu on toistaiseksi kehittymätöntä.

Paikallislehtenä ilmestyy Karaginskije vesti (”Karagan sanomat”). Ossorassa toimii kotiseutumuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]