Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää
Die 13 ½ Leben des Käpt’n Blaubär
Suomenkielinen kansikuva
Suomenkielinen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Walter Moers
Kuvittaja Walter Moers
Kieli saksa
Genre fantasia, seikkailu
Julkaistu 1999
Sivumäärä 702
Suomennos
Suomentaja Marja Kyrö
Kustantaja Otava
Julkaistu 2001
Ulkoasu kovakantinen, sidottu
Sivumäärä 702
ISBN 951-1-16606-9
Sarja: Zamonia
Seuraava Huviretki hukkateille – Seikkailu Zamoniassa
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää (saks. Die 13 ½ Leben des Käpt’n Blaubär) on Walter Moersin vuonna 1999 julkaistu fantasiaromaani. Suomeksi teos ilmestyi ensimmäisen kerran 2001. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Zamonian mantereelle.

Alun perin Sinikarhun hahmo esiintyi saksalaisessa lastenohjelmassa Sendung mit der Maus, jossa se keksi merirosvotarinoita ja väitti niiden pitävän paikkansa. Sinikarhusta on tehty myös animaatioelokuva, Käpt'n Blaubär – Der Film, vuonna 1999 ja musikaali vuonna 2006.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Sinikarhulla on 27 elämää, mutta hän kertoo niistä vain puolet. Kirjan alussa käsitellään Sinikarhun ensimuistoja syntymästään, jolloin hän huomaa kelluvansa pähkinänkuoressa keskellä merta. Vuosia myöhemmin hän päätyy Atlantiksen kaupunkiin, missä hän kohoaa arvostetuksi valehtelijagladiaattoriksi. Tämän jälkeen hän joutuu orjaksi maailman isoimmalle laivalle, Moolokille. Apunaan Sinikarhulla on päänsisäinen sanakirja, jonka professori Abdul Yöpöllö telepaattisesti siirsi häneen kuudennen elämän aikana.

Elämät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. elämä kääpiömerirosvona

Sinikarhun ensimmäinen elämää alkaa, kun hän huomaa olevansa alastomana pähkinänkuoressa merellä. Samalla hän kuulee korviahuumaavaa pauhua, jonka aiheuttaa maailman suurin ja vaarallisin vesipyörre, kurimus. Sinikarhu on ajautumassa kohti pyörrettä, mutta hänet pelastavat kääpiömerirosvot, joiden kanssa hän elääkin elämänsä ensimmäiset viisi vuotta ja oppii mm. tekemään 723 erilaista solmua. Kääpiömerirosvojen on pakko jättää hänet eräälle saarelle, kun Sinikarhu on kasvanut liian suureksi heidän laivaansa.

2. elämä laiva-aaveiden parissa

Sinikarhun toinen elämä alkaa, kun saarella olevat laiva-aavet löytävät hänet ja ihastuvat hänen kykyynsä itkeä. Tämän jälkeen hän esittää laiva-aaveille säännöllisesti itkuesityksiään, ja vastineeksi aaveet hankkivat hänelle ruokaa. Vaikka Sinikarhu ensin inhoaa laiva-aaveita, hän alkaa ajan myötä pyrkiä samanlaiseksi kuin pelastajansa. Lopulta hän ymmärtää sen järjettömäksi, ja rakentaa lautan, jolla hän pakenee saarelta.

3. elämä pakolaisena

Kolmannen elämänsä aikana Sinikarhu matkustaa merellä itsetekemällään lautalla. Hän kohtaa matkallaan maailman isoimman laivan, Moolokin, joka tekee häneen lähtemättömän vaikutuksen. Myöhemmin hän tapaa pulina-aallot, jotka opettavat Sinikarhua puhumaan ja antavat hänelle nimen. Tämän jälkeen Sinikarhu auttaa tyrannovalas rexiä vetämällä harppuunoita sen selästä ja valas jättää hänet lähelle erästä saarta.

4. elämä herkkusuiden saarella

Sinikarhun neljäs elämä sijoittuu herkkusuiden saarelle, Gourmetica insularisille. Saarella kasvaa valtavat määrät erilaisia syötäviksi kelpaavia kasveja, joita Sinikarhu syökin hyvällä ruokahalulla. Lopulta hänen päivärytminsä koostuu pelkästä syömisestä ja vuoden päästä hän on lihava kuin jalkapallo. Sinikarhun kauhuksi hänen paratiisinsa onkin vain saareksi tekeytynyt lihansyöjäkasvi, joka lihottaa uhrinsa ennen kuin syö heidät. Viime hetkellä hänet pelastaa pelastajalisko "Mac" Deus X. Machina, jonka navigoijaksi Sinikarhu ryhtyy.

5. elämä navigoijana

Viidennen elämänsä aikana Sinikarhu toimii huononäköisen Macin navigoijana ja he pelastavat monia henkiä pelastajasauruksille tyypilliseen tapaan viime hetkellä. Lopulta Mac toteaa olevansa valmis Liskoniemen vanhainkotiin ja jättää Sinikarhun professori Abdul Yöpöllön koulun eteen Sysivuorille.

6. elämä Sysivuorten uumenissa

Sinikarhu oppii kaiken mahdollisen Abdul Yöpöllön yöakatemiassa kuudennen elämänsä aikana. Koulussa hän saa uusia ystäviä; 2364. ulottuvuuden hyytelöprinssin Qwert Zuiopün ja karvaisen vuorihotin Freddan. Kun Fredda ja Qwert ovat lähteneet koulusta heidän tilalleen saapuvat yksisarvinen Fogelweide, sikabarbaari Groot ja hemppeli Zille, mutta heistä Sinikarhu ei saa kunnollista väittelyseuraa filosofisiin keskusteluihin. Ennen lähtöään yöakatemiasta Yöpöllö varoittaa häntä luottamasta kuilutrolliin, joka myöhemmin onnistuukin huijaamaan Sinikarhua eksyttämällä hänet syvemmälle Sysivuoren uumeniin. Sinikarhu kuitenkin pääsee ulos turvallisesti apunaan päänsisäinen sanakirjansa ja suuntaa kohti Suurta metsää.

7. elämä Suuressa metsässä

Seitsemän elämänsä aikana Sinikarhu pohtii, miksi Suuri metsä on täysin autio. Hän tapaa metsässä ensimmäisen rakkauden kohteensa, sinisen neitokarhun, jolla on sama sanakirja kuin Sinikarhullakin. Hän saa huomata katkerasti, että toinen karhu on vain metsälukkinoidan tuottama kangastus. Sinikarhu joutuu metsälukkinoidan verkkoon, mutta onnistuu pakenemaan ja juoksee Suuren metsän läpi metsälukkinoidan jahdatessa häntä. Kun Sinikarhun voimat ovat aivan lopussa, hän kompastuu ulottuvuusaukkoon.

8. elämä ulottuvuusaukossa

Ulottuvuusaukossa Sinikarhu on kosketuksissa sekä menneessä, nykyisessä että tulevassa. Hän päätyy 2364. ulottuvuuteen, missä hän vahingossa laukaisee tapahtumatketjun, joka johtaa kruunajaisiin valmistautuneen Qwert Zuiopün horjahtamiseen ulottuvuusaukkoon ja päätymiseen Zamoniaan. Vihaisen väkijoukon pakottamana Sinikarhu hyppää ystävänsä perään ja päätyy lopulta takaisin Suureen metsään eri ajassa. Hän kulkee metsän poikki ja päätyy makealle aavikolle.

9. elämä makealla aavikolla

Yhdeksännen elämänsä Sinikarhu kuluttaa kiertelemällä makeaa aavikkoa paimentolaisten, tulkkujen, mukana etsien Anagrom Ataf -nimistä Fata Morganaa. Sinikarhu auttaa tulkkuja vangitsemaan kyseisen aavikkokaupungin ja asuttamaan sen. Kaupunki osoittautuu kuitenkin aaveita muistuttavien fatomien asuinpaikaksi, ja Sinikarhu keksii laittaa tulkut uudestaan vaeltamaan aavikolla ja etsimään uuttaa kaupunkia, AV-UKER-UOH:ia (hourekuva takaperin). Sinikarhu ei lähde tulkkujen mukaan, vaan suuntaa kohti Atlantista. Hän näkee matkallaan tornadopysäkin ja jää odottelemaan tornadon tulemista. Kun pyörremyrsky lopulta saapuu, se imaisee Sinikarhun sisäänsä ja kuljettaa hänet tornadon sisällä olevaan tornadokaupunkiin.

10. elämä tornadokaupungissa

Sinikarhun kymmenennen elämän tapahtumat sijoittuvat tornadokaupunkiin, missä aika on kulkee noin minuutin vuodessa ja lähes kaikki sen asukkaat, mukaan lukien Sinikarhu, ovat muuttuneet vanhuksiksi saapuessaan sinne. Sinikarhu yrittää muutaman muun kanssa keksiä ulospääsyä kaupungista, ja hän keksii tornadon pysähtyvän joka vuosi minuutin ajaksi mahdollistaen pakenemisen. Näin Sinikarhu ja hänen pakotoverinsa laskevat koko vuoden ajan takaperin ajoittaakseen tornadon saapumisen. Kun aika koittaa, he pakenevat tornadon seinän läpi ja päätyvät takaisin tornadopysäkille nuorentuneina. Eräs pakenija, Sinikarhun ystävä nimeltään Balduan, neuvoo hänelle oikotien Atlantikseen, ja tämä lähteekin matkaan.

11. elämä Suuressa päässä

Yhdennentoista elämänsä aikana Sinikarhu kulkee vuorensolan tukkivan jättiläisen, bollogin, pään läpi, "toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos", kuten Sinikarhun ystävä Balduan kuvailee. Pään sisällä Sinikarhu tapaa joukoittain huonoja ideoita, ja on joutua heitetyksi Unohduksen järveen erään mielisairauden juonen seurauksena. Päässä Sinikarhu ryhtyy uniorkesterin johtajaksi ansaitakseen rahaa kartan hankkimiseen. Kartan avulla hän pääsee ulos päästä ja jatkaa matkaansa Atlantikseen.

12. elämä Atlantiksessa

Saavuttuaan maanjäristyksistä kärsivään jättiläiskaupunki Atlantikseen Sinikarhu ystävystyy tupakkahattu Chemluth Havannan kanssa ja tekee erilaisia pätkätöitä. Hän haaveilee valehtelijagladiaattoriksi pääsemisestä ja osallistuu erääseen kamppailuun voittaen vastustajansa. Sinikarhu joutuu lopulta haastamaan oman idolinsa kaksintaisteluun ja voittaa kisan 99 kierroksen jälkeen. Sinikarhun pomo ei ilahdu hänen voitostaan, koska on lyönyt koko omaisuutensa vetoa vastustajan puolesta ja aikoo myydä hänet orjaksi Moolokille. Sinikarhu pakenee Atlantiksen viemäreihin, mutta kuilutrolli huijaa toistamiseen Sinikarhua ja hän päätyy Moolokille.

13. elämä Moolokilla

Sinikarhun kolmastoista elämä kuluu Moolokilla uunihelvetissä, jossa työskentelevät orjina elävät mustat karhut. Hän saa selville Moolokin kapteenin olevan Zamomim, ajatteleva elementti. Professori Yöpöllö saapuu laivalle yöpöllööttörillä ja haastaa Zamomimin ajatusten taistoon. Samalla Sinikarhu hiipii Zamomimin taakse ja heittää hänet Yöpöllön kojeen tiivistämään pimeyteen, sysipilveen. Sinikarhu vapauttaa laivan miehistön, mutta kukaan ei osaa pysäyttää laivaa sen ajaessa kohti vesipyörrettä, kurimusta. Ryhmä pelastajasauruksia, Mac mukaan lukien, saapuu paikalle ja kuljettaa laivan miehistön turvaan. Sinikarhu ei ehdi pelastajasauruksien mukaan vaan jää laivaan. Hänet pelastaa Qwert Zuiopü, joka lentää matollaan kurimuksesta, joka osoittautuu ulottuvuusaukoksi.

13½. elämänpuolikas kaikessa rauhassa

Moolokin miehistö paljastuu kirjokarhuiksi, joiden jokaisen turkki on erivärinen, mutta jotka olivat kaikki eläneet noen mustaamina. Käy ilmi, että Sinikarhu oli syntynyt Moolokilla, mutta hänen äitinsä oli laskenut hänet pähkinänkuoressa mereen toivoen hänen selviävän. Lopussa Sinikarhu asettuu asumaan Suureen metsään uuden rakkaansa kanssa, mutta vihjaa seikkailujen odottavan heitä tulevaisuudessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moers, Walter: Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää. (Die 13 1/2 Leben des Käpt’n Blaubär, 1999.) Suomentanut Marja Kyrö. Helsingissä: Otava, 2001. ISBN 951-1-16606-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]