Kapselihotelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapselihotelli Osakassa.
Kapseli

Kapselihotelli (jap. カプセルホテル, kapuseru hoteru) on Japanissa yleinen majoitusliiketyyppi. Siinä on huoneistoon sijoitettu päällekkäin ja rinnakkain useita samansuuruisia, pieniä kapseleita. Kapselin koko on yleensä noin 2x1x1 metriä eli tilaa siinä on vain nukkumista varten. Jokaisessa kapselissa on yleensä myös televisio ja radio sekä minibaari.

Kapselihotellien koko vaihtelee. Joissakin on vain 50 kapselia, suurimmissa yli 700.lähde? Yöpyminen niissä on suhteellisen edullista: Tavallinen hinta on 3 000–4 000 jeniä (21–29 €).lähde? Yksityisyydestä huolehditaan verholla tai suljettavalla luukulla. Peseytymistilat ovat yhteiset, ja monesti kapselihotelleissa on myös uima-allas. Tupakointi ja syöminen ei ole kapseleissa suotavaa: hotellissa on yleensä ravintola tai vähintään myyntiautomaatti.

Alun perin kapseleissa yöpyi liikemiehiä, joilla päivä venyi liian pitkäksi tai ravintolailta liian kosteaksi. Nykyisin niitä käyttävät muun muassa reppumatkailijat.[1] Etenkin viikonloppuisin asiakkaina on niitä, jotka ovat liian päihtyneitä kyetäkseen palaamaan turvallisesti kotiin, tai häpeäisivät olotilaansa perheensä edessä.[2]

Ensimmäinen kapselihotelli perustettiin vuonna 1977 Osakaan.lähde? Kiinan Shanghaihin suunniteltiin avattavan maan ensimmäinen kapselihotelli vuonna 2010.[1]

Kapselihotellit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapseli Oy Ltd ilmoitti kesäkuussa 2014 tuovansa kapseleihin perustuvan majoitusratkaisun Helsinkiin ja etsivänsä projektilleen rahoitusta.

Forssalainen AdhocHaus Oy on saanut Patentti- ja Rekisterihallituksen mallisuojan omalle majoitusmoduulilleen, joka on jo tuotannossa. Tuotteet olivat myös mukana Finavian ja Vantaan Innovaatioinstituutin Relaxation Area projektissa Helsinki-Vantaan lentokentällä syksystä 2013 kevääseen 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ensimmäinen kapselihotelli Shanghaihin YLE Uutiset. 14.1.2011. Viitattu 14.1.2011.
  2. Wardell, Steven (October 1994), "Capsule cure". Atlantic Monthly. 274 (4):42-47

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.