Kapina nuorisovankilassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapina nuorisovankilassa
Scum
Kapina nuorisovankilassa elokuvajuliste 1979.jpg
Ohjaaja Alan Clarke
Käsikirjoittaja Alan Clarke, Roy Minton
Perustuu tv-elokuvaan Scum (1977, esitetty vasta 1991)
Tuottaja Clive Parsons
Don Boyd
Pääosat Ray Winstone
Mick Ford
Julian Firth
John Blundell
Phil Daniels
Alan Igbon
Ray Burdis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Ensi-ilta 1979
Kesto 98 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kapina nuorisovankilassa (Scum) on brittiläinen draamaelokuva vuodelta 1979. Alan Clarken ohjaama elokuva kertoo brittiläisen nuorisovankilan brutaaleista oloista. Se perustuu Clarken vuonna 1977 BBC:lle ohjaamaan tv-elokuvaan, jota ei väkivaltaisuutensa takia sallittu esittää televisiossa ennen kuin 14 vuotta myöhemmin. Esityskiellon saatuaan ohjaaja Clarke ja käsikirjoittaja Roy Minton sovelsivat ja kuvasivat tarinan uudelleen pitkäksi teatterielokuvaksi, joka sai ensi-iltansa 1979. Teatteriversiosta tuli paitsi tuotannollisesti näyttävämpi, myös vielä paljon realistisempi ja väkivaltaisempi kuin esityskieltoon laitettu tv-versio.

Elokuvassa nuori Carlin (Ray Winstone) saapuu kärsimään rangaistustaan nuorisovankilaan ja alkaa väkivallan ja suojelujärjestelmän avulla edetä vankien keskinäisessä arvojärjestyksessä yhä korkeammalle. Toinen keskeinen hahmo on Archer (Mick Ford), rauhallinen ja virnuileva kasvissyöjä ja ateisti, joka turhaan yrittää selviytyä yhteisössä ylivoimaisen älynsä ja keskustelun avulla. Kolmas keskeinen hahmo, herkkä Davis (Julian Firth) joutuu vihamiestensä raiskaamaksi henkilökunnan silmien alla, viiltää yöllä ranteensa auki ja kuolee verenvuotoon koska henkilökunta ei vastaa hänen hälytyskellon soittoonsa.

Tarina korostaa 1970-luvun brittiläisen nuorisovankilajärjestelmän kyvyttömyyttä auttaa rangaistusta kärsiviä nuoria kohti parempaa elämää. Sadistiset, rasistiset ja korruptoituneet vartijat pönkittävät poikien keskinäisiä valtapyrkimyksiä ja käyttävät itsekin kyseenalaisia menetelmiä. Ensi-iltansa aikoihin vuonna 1979 Kapina nuorisovankilassa herätti kiistanalaisuutensa vuoksi paljon keskustelua, mikä osaltaan johti nuorisovankilajärjestelmän uudistuksiin 1980-luvun Britanniassa.

Sekä alkuperäinen, vuonna 1977 tehty mutta vasta 1991 ensiesitetty tv-elokuva että vuoden 1979 teatterielokuva on julkaistu Britanniassa kahden dvd-levyn yhteisjulkaisuna lisämateriaaleineen.[1]

Vuoden 1979 teatteriversio esitettiin vuonna 1983 uuden Channel 4 -televisiokanavan ohjelmistossa. Konservatiiviaktivisti Mary Whitehouse nosti asiasta oikeusjutun, jonka aluksi voitti mutta tuomio kumottiin sittemmin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Helena Ylänen kirjoitti vuonna 1980 elokuvan pysyvän juuri ja juuri loitolla väkivallalla mässäilystä totisuutensa ansiosta: ”Filmin väkivalta ei ole hauskaa, vaan iskut ja potkut sattuvat ruumiiseen ja jättävät jäljen mieleen.” Hän luonnehtii Kapinaa nuorisovankilassa kovaksi, tapahtumiin keskittyväksi elokuvaksi, ”joka ei tunne myötätuntoa eikä ole kiinnostunut syistä ja taustoista”.[2]

Vuoden 2010 kanadalaisessa vankilakuvauksessa Dog Pound nähdään paljon vaikutteita Scum-elokuvista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scum, Britishdrama.org.uk. Viitattu 3.3.2014.
  2. Ylänen, Helena: Ensi-iltaelokuvat: Vangit ja vartijat. Helsingin Sanomat, 27.9.1980, s. 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Danny Leigh: Scum holds the key to Dog Pound's prison power, The Guardian 13.8.2010. Viitattu 3.3.2014.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Scum (film)