Kantokyky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kantokyky on sellainen määrä tietyn eliölajin yksilöitä, jonka jokin ympäristö pystyy elättämään. Yleensä kantokyky saavutetaan jossain vaiheessa, koska lajeilla on luonnostaan taipumus lisääntyä. Jos esimerkiksi jossain lammikossa on ravintoa 100 kalalle, lammikon kantokyky on 100 kalapopulaatiolle. Tällä hetkellä ei olla varmoja siitä, kuinka monta ihmistä maapallo pystyy elättämään mutta on väitetty, että ihmispopulaatio maapallolla olisi jo ylittänyt maapallon kantokyvyn rajan.

Kun jokin populaatio (jollain alueella olevan lajin yksilöt) ylittää kasvaessaan kantokyvyn, se usein romahtaa, sillä ylisuuri populaatio tuhoaa omia elinedellytyksiään. Seuraava kantokyky samalla alueella saattaa olla edellistä alempi.

Toinen vaihtoehto on, että populaatio jää juuri kantokyvyn rajalle ja määrä vaihtelee siinä. Todennäköisesti heiluminen kantokyvyn rajoilla tasoittuu ajan mukana. Tämä on tapahtunut joissain sellaisissa yhdyskunnissa, joissa on säännöllisesti nälänhätä. Populaatio voi myös kasvaa ensin nopeasti, sitten kasvu hidastuu kantokyvyn rajoilla. Näin ollen kantokykyä ei koskaan saavuteta.

Kaikkia populaation kasvua vastustavia tekijöitä kutsutaan yhteisnimellä ympäristön vastus.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti: Biologia: Ympäristöekologia, s. 203. Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006. ISBN 951-0-29702-X.