Kantojyrsin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantojyrsin

Kantojyrsin on maatalouskone, joka jyrsii kannon hakkeeksi. Puun kaadon jälkeen jäljelle jää kanto. Kantojyrsimellä voi poistaa haittaavat kannot viheralueilta tai rakennuksien tieltä.

Kantojyrsintää tarjoavia yrityksiä on Suomessa lähes sata. Osa yrittäjistä tarjoaa vain kantojyrsintäpalvelua, toiset myyvät sitä esimerkiksi puunhoidon, tai viherrakentamisen yhteydessä.

Kantojyrsimiä on markkinoilla useilta valmistajilta. Niiden koko vaihtelee pienestä käsin kannateltavasta laitteesta aina telaketjuilla kulkeviin, lähes kymmenen tonnin painoisiin raivauskoneisiin. Kantojyrsimiä on tarjolla myös muihin maatalous-, ja maansiirtokoneisiin kiinnitettävinä lisälaitteina. Yleisin kantojyrsinmalli on omalla moottorilla ja pyörillä kulkeva noin 500 kiloa painava kone, jonka leveys on noin metri. Yleensä jyrsimessä on kovametalliterät, jotka jyrsivät kannon maan pinnan tasolle tai sen alapuolelle, jyrsimen koosta riippuen jopa lähes metrin syvyyteen. Jäljelle jää kasa purua ja vain hieman kantoa suurempi kuoppa. Puru kelpaa katteeksi tai se voidaan kompostoida.[1]

Pienen pyörien tai telojen pintapaineen ja jyrsinterän täsmällisen ohjattavuuden ansiosta kantojyrsin ei tuhoa nurmikkoa. Kanto voidaan poistaa turvallisesti esimerkiksi seinän vierustoilta. Jyrsitty puuaines on oivallista kompostitavaraa tai sen voi levittää pensaiden juurille. Esimerkiksi kaivinkoneeseen verrattuna kantojyrsintä on kevyt menetelmä. Koska juuristoa ei poisteta maan alta täydellisesti, niiden ravinteet jäävät maaperään.

Kantojyrsimien tuotemerkkejä ovat muun muassa Rayco, Vermeer, Predator, Laski, Dosko ja Carlton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kannonjyrsintä metsola.info. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 3.6.2014. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kantojyrsin.