Kanteleenjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanteleenjärvi (18.036.1.001)
Valtiot Suomi
Paikkakunta Pukkila[1]
Koordinaatit 60°39′47″N, 25°40′30″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Porvoonjoki
Järvinumero 18.036.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 45 m[2]View and modify data on Wikidata
Pinta-ala 0,95 km²
Keskisyvyys 0,8 m
Valuma-alue 20 km²
Map
Kanteleenjärvi

Kanteleenjärvi sijaitsee Pukkilassa Kanteleen kylän läheisyydessä OrimattilaMäntsälä seututie 162:n varrella. Suojelualueen lintutorni sijaitsee lakkautetun peruskoulun lähellä järven itäpuolella Holmanmäen juurella. Järvi on ruohottunut runsaasti, mutta sen umpeenkasvu estettiin nostamalla järven veden pintaa 0,4 metriä 0,4 metristä 0,8 metriin. Jotkut maanomistajat olisivat halunneet järvenpinnan nostamista yli metriin, kun taas lintuharrastajat halusivat, ettei järvenpintaa juuri nostettaisi. Vettä nostettiin 1999-2002 kaksi kertaa yhteensä 0,4 m. Järven kunnostuksen suunnitteli Helsingin vesi- ja ympäristöpiiri ja sitä oli toteuttamassa sen seuraajaviranomaisena Uudenmaan ympäristökeskus, joka nykyään on osa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta. Hanketta rahoitettiin myös Euroopan aluekehitysrahastosta. Tuloksia pidettiin esimerkillisen onnistuneina, minkä vuoksi asiasta painatettiin esite.[1]

Järven poikki kulkee Porvoonjoki ja järvi voi tulvia. Järven rannalla on runsaasti tulva-alueita, luhtia, jossa on ruohikkoa sekä runsaasti kosteikoissa viihtyviä lintulajeja, kaikkiaan noin 50 eri aikaan tai eri vuosina havaittuja pesimälintuja ja levähdystä varten matkallaan pysähtyneitä muuttolintuja.

Järveä laajemmalla alueelle sen tulvima-alueita käsittäen on perustettu Natura-alue, Kanteleenjärveä suurempi 93 hehtaarin laajuinen Kanteleenjärven lintuvesi, joka kuuluu myös valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Anne Kärkkäinen / Viestintä OK, Tampere: Itäuusmaalaisen Kanteleenjärven kokemukset: Maltillinen pinnannosto auttaa lintujärveä (pdf) Uudenmaan ympäristökeskus. Viitattu 4.7.2011.
  2. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, MaanmittauslaitosView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]