Kansanpuolue (Latvia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansanpuolue (latv. Tautas partija) oli latvialainen keskusta-oikeistolainen puolue, joka kuvasi itseään konservatiiviseksi.

Puolueen perusti vuonna 1998 liikemies ja entinen pääministeri Andris Šķēle, joka toimi puolueen puheenjohtajana vuoteen 2002 asti. Tällöin Šķēle jätti politiikan, ja puolueen puheenjohtajaksi nousi Atis Slakteris. Lokakuun 2002 parlamenttivaaleissa puolue nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 16,7 % äänisaaliilla. Vuonna 2004 puolueen kansanedustaja Aigars Kalvītisista tuli Latvian pääministeri.

Vaaleissa 7. lokakuuta 2006 puolue keräsi 19,49 % äänistä ja sai 23 saeiman 100 paikasta. Samalla siitä tuli Latvian suurin puolue, ja se säilytti myös asemansa johtavana hallituspuolueena. Kalvītis jatkoi myös vaalien jälkeen pääministerinä. Vuonna 2010 puolue järjesti yhteislistan LPP/LC:n kanssa, joka sai vain 8 paikkaa.

Euroopan parlamentissa Latvian kansanpuolue edusti Euroopan kansanpuoluetta (EPP).

15. Puoluekokous päätti lakkauttaa puolueen 9. heinäkuuta 2011, koska korruption vastainen virasto KNAB oli määrännyt sen maksamaan takaisin 1,03 miljoonaa latia vaalikampanjointiin käyttämiään valtion varoja.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.