Demagogia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kansankiihotus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demagogia (m.kreik. δημαγωγία, sanoista δῆμος, 'kansa', ἄγειν, 'johtaa') eli kansankiihotus[1] on keino saavuttaa poliittista valtaa vetoamalla kansan tunteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin ja odotuksiin käyttämällä voimakasta retoriikkaa ja propagandaa, ja hyödyntämällä usein esimerkiksi nationalistisia, populistisia tai uskonnollisia teemoja. Demagogi tarkoittaa kansankiihottajaa tai -villitsijää[2].

Termi 'demagogia' on peräisin antiikin kreikkalaisesta politiikasta, ja se esiintyy muun muassa Aristofaneella ja Thukydideellä.[3]

Suomen Maaseudun Puolueen perustaja ja puheenjohtaja Veikko Vennamo nähtiin hänen poliittisten vastustajiensa piirissä 1960- ja 1970-luvuilla häikäilemättömänä demagogina.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Demagogia”, Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004.
  2. ”Demagogi”, Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004.
  3. Finley, M. I.: "Athenian Demagogues". Teoksessa Rhodes, Peter John (toim.): Athenian democracy, s. 163-184. Edinburgh Readings on the Ancient World. Oxford University Press US, 2004. ISBN 0195221397. Teoksen verkkoversio.
  4. Mitä Missä Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1971, s. 67. Helsinki: Otava, 1970.