Kansan kolme periaatetta (hymni)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kansallislaulua, Kansan kolme periaatetta viittaa tavallisesti poliittiseen oppiin.

San Min Chu-i” (perint.: 三民主義, yksink.: 三民主义, pinyin: Sān Mín Zhǔyì), suomennettuna ”Kansan kolme periaatetta”, on Taiwanin kansallislaulu.[1][2][3] Se käyttää samannimistä oppia osoittaakseen, miten uuden valtion ja sen kansan tavoitteet ja toiveet saavutetaan ja säilytetään.

Kiinan tasavallan kansallislaulu

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulun sanoja oli tekemässä useita Guomindang-puolueen jäseniä:

 • Hu Han-min (胡漢民 Hú Hànmín),
 • Tai Chi-’ao (戴季陶 Dài Jìtáo),
 • Liao Chung-k’ai (廖仲愷 Liáo Zhōngkai) ja
 • Shao Yüan-ch’ung (邵元沖 Shào Yuánchōng).

Laulun sanat esitettiin julkisesti ensimmäistä kertaa 16. heinäkuuta 1924 Sun Yat-senin aloittaessa luentonsa näillä sanoilla Whampoan sotilasakatemian avajaistilaisuudessa Kantonissa.

Pohjoisen sotaretken onnistumisen jälkeen Guomindang teki tästä puoluelaulunsa. Vuonna 1928 puolue pyysi laululle sävelmää. 139 muusikkoa lähetti ehdotuksensa, valittu sävellys oli Ch’eng Mao-yünin käsialaa.

Guomindangin jäsenet esittivät San Min Chu-I:tä kansallislauluksi 24. maaliskuuta 1930, mutta monet vastustivat puolueen symbolin asettamista edustamaan koko valtiota. Niinpä perustettiin kansallislaulukomitea (國歌編製研究委員會), joka päätyi tukemaan Guomindangin ehdotusta. 3. kesäkuuta 1937 Keskuskomitea (中央常務委員會) hyväksyi sävelmän, josta tehtiin virallinen kansallislaulu 1943.

Vuoden 1936 kesäolympialaisissa San Min Chu-I valittiin kauneimmaksi kansallislauluksi.

Sanoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteiset merkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

三民主義,吾黨所宗,
以建民國,以進大同。
咨爾多士,為民前鋒;
夙夜匪懈,主義是從。
矢勤矢勇,必信必忠;
一心一德,貫徹始終。

Yksinkertaistetut merkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

三民主义,吾党所宗,
以建民国,以进大同。
咨尔多士,为民前锋;
夙夜匪懈,主义是从。
矢勤矢勇,必信必忠;
一心一德,贯彻始终。

Pinyin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sānmín Zhǔyì, wú dǎng suǒ zōng,
Yǐ jiàn Mínguó, yǐ jìn Dàtóng.
Zī, ěr duó shì, wèi mín qiánfēng;
Sù yè fěi xiè, Zhǔyì shì cóng.
Shǐ qín shǐ yǒng, bì xìn bì zhōng;
Yì xīn yì dé, guànchè shǐ zhōng.

Sanat ovat klassista kiinaa. Esimerkiksi:

 • ěr (爾) on kirjakielen vastine sanalle ”te” (你們),
 • fěi (匪) on ”ei” (不 bù),
 • (咨) on nykyisin käytöstä poisjäänyt interjektio ja
 • (夙) on ”aamunkoitto” (黎明 límíng).

Täten ”San Min Chu-i” poikkeaa huomattavasti Kiinan kansantasavallan Vapaaehtoisten marssista, joka on kirjoitettu vuosia myöhemmin kokonaan puhekielellä.

”San Min Chu-i” on myös runollista kieltä, jonka tyyppi seuraa nelimerkkisiä runoja (四言詩), joita kutsutaan myös nelimerkkiseksi riimitetyksi proosaksi (四言韻文). Tällainen kirjallinen tyyli otettiin käyttöön Han-dynastian aikana. Kunkin rivin viimeisen merkin loppusointu on -ong (jotkut ovat pinyinillä -eng).

Runouden ytimekkyyden ja tiiviin luonteen sekä klassiselle kiinalle tyypillisen abstraktiuden vuoksi osalle sanoista on monia tulkintoja ja laulun kääntäminen muille kielille on erittäin vaikeaa. Laulussa kehotetaan seuraamaan tunnollisesti kansan kolmea periaatetta, joiden mukaisesti tasavalta (Min Guo) perustetaan.

Virallinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulua soitetaan usein Taiwanilla. Vuosikaudet sitä soitettiin ennen jokaista elokuvaesitystä. Fujianin provinssissa sitä käytettiin ennen laittomasti Taiwanille muuttavien tunnistamiseen, sillä maahanmuuttajat eivät osanneet laulaa tätä laulua. Nykyisin tämä ei toimi, sillä maahanmuuttajien kerrotaan opettelevan laulu ennen siirtymisyritystä.

Taiwanin itsenäistymisen kannattajat ovat vastustaneet San Min Chu-I:tä kansallislauluna, sillä se on vahvasti assosioitunut Guomindangiin ja tehtiin alun perin manner-Kiinassa. Demokraattinen edistyspuolue on kuitenkin hyväksynyt sen käytön kansallislauluna, se tosin käyttää laulua selkeästi taiwanilaisissa yhteyksissä, esimerkiksi Taiwanin alkuperäisväestön laulamana tai taiwanin kielellä tai hakka-kielellä laulettuna.

Laulun on kielletty manner-Kiinassa, eikä sen julkista esittämistä suositella myöskään Hongkongissa, vaikkei se varsinaisesti olekaan kielletty. Chen Shui-bianin valtaanastujaisissa vuonna 2000 kansallislaulun esitti suosittu laulaja A-Mei, minkä vuoksi A-Mein kiertue manner-Kiinassa kiellettiin muutamien kuukausien ajaksi.

Kansainvälisissä tapahtumissa San Min Chu-I:n sijasta esitetään Lipun laulu (國旗歌; gúoqí gē) Kiinan kansantasavallan painostuksesta Taiwanin poliittisen tilanteen suhteen.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TAIWAN (Republic of China) : Taiwanese National Anthem San Min Chu-i Anthems. National Anthems of the World Organisation (NAW). Viitattu 25.3.2019. (englanniksi)
 2. Taiwan (National Anthem) National Anthems.info. Viitattu 25.3.2019. (englanniksi)
 3. a b Taiwan The World Factbook. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 25.3.2019. (englanniksi)
 4. Taiwan (Alternate Anthem) National Anthems.info. Viitattu 25.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kansan kolme periaatetta (hymni).