Kansan kolme periaatetta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo poliittisesta aatteesta. Samannimisestä Kiinan tasavallan kansallislaulusta on oma artikkeli.

Kansan kolme periaatetta (perint.: 三民主義; yksink.: 三 民主义; pinyin: Sān Mín Zhǔyì; Wade–Giles: San-min Chu-i) on Sun Yat-senin luoma poliittinen aate, jonka tarkoitus oli luoda Kiinasta vapaa, menestyksekäs ja voimakas valtio. Oppia on huomioitu ennen kaikkea Kiinan tasavallassa, joka hallitsee nykyisin Taiwania, Penghuta, Quemoyta ja Matsu-saaria.

Kolme periaatetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Nimet ensin pinyinillä, sitten Wade-Gilesilla, perinteisin merkein ja lopuksi yksinkertaistetuin merkein jos merkit poikkeavat perinteisistä.)

  1. Mínzú (Min²-tsu², 民族主義, 民族主义, "Kansan yhteys"), eli nationalismi. Tällä Sun Yat-sen tarkoitti vapautta imperialistisesta hallinnasta.
  2. Mínquán (Min²-ch'üan², 民權主義, 民权主义, "Kansan valta"), eli demokratia. Sun Yat-senille tämä tarkoitti länsimaista perustuslaillista hallintoa. Hän jakoi Kiinalle tavoittelemansa poliittisen elämän kahteen "valtaan":
    1. Zhèngquán (Cheng^(4)-ch'üan², 政權, 政权, "Politiikka"): Kansan valta ilmaista poliittinen tahtonsa, parlamentin vastine, jota edustaa Kansalliskokous.
    2. Zhìquán (Chih^(4)-ch'üan², 治權, 治权, "Hallinto"): Tässä Sun Yat-sen laajensi länsimaista kolmihaaraista hallintomallia ja sen tarkistuskeinoja mukauttaen sen kiinalaiseen hallintoperinteeseen luoden viisi haaraa (joista kukin on nimeltään yuàn (yüan^(4), 院, "hovi"): Lakiasäätävä Yuan, Toimeenpaneva Yuan ja Oikeudellinen Yuan ovat montesquieulaista ajattelua, Hallinnollinen Yuan ja Tutkintojen Yuan ovat kiinalaista perinnettä. (Lakiasäätävä Yuan oli alun perin tarkoitettu hallinnon haaraksi, ei varsinaisesti kansalliseksi parlamentiksi.)
  3. Mínsheng (Min²-sheng¹, 民生主義, "Kansan hyvinvointi"), joka joskus käännetään sosialismiksi, vaikkakin Tšiang Kai-šek vältti tätä käännöstä. Sun Yat-sen käsitti sillä teollistunutta taloutta ja tasa-arvoista maaomistusta Kiinan maanviljelijöiden kesken. Hänen ajatuksiinsa vaikutti yhdysvaltalainen ajattelija Henry George (katso georgismi), mistä on perua Taiwanin maanarvovero. Sun Yat-sen jakoi hyvinvoinnin neljään osaan: ruoka, vaatetus, asunto ja liikenne, hän suunnitteli myös kuinka ideaalihallitus hoitaisi nämä kansansa puolesta.

Vaikutukset ja käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ideologia on sai vahvasti vaikutteita Sun Yat-senin Yhdysvaltain oleskelun aikana. Se sisältää Yhdysvaltain edistykselliseen liikkeeseen ja Abraham Lincolnin ajamaan oppiin viittaavia piirteitä.

Periaatteiden peruspilari on Sun Yat-senin Kantonissa pitämistä puheista muodostettu kirja, jonka kokosi eräs hänen kollegansa Sunia konsultoiden. Tätä ovat eri ryhmät tulkinneet myöhemmin eri tavoin. Tšiang Kai-šek teki liitteen Mínshe-ng-periaatteeseen, lisäten siihen kaksi hyvinvoinnin osa-aluetta: koulutus ja vapaa-aika, hän korosti samalla ettei Mínshe-ng tukenut kommunismia eikä sosialismia.

Sekä Tšiang Kai-šekin johtama Kuomintang, Mao Zedongin Kiinan kommunistinen puolue että Wang Jingwein johtama japanilaismielinen hallitus ottivat kansan kolme periaatetta perustakseen. Guomindang ja Kommunistinen puolue olivat pitkälti samaa mieltä nationalismista, mutta heidän näkemyksensä erosivat kysymyksissä demokratiasta ja kansan hyvinvoinnista, jotka Guomindang tulkitsi länsimaisena sosiaalidemokratiana ja KKP marxilaisuutena ja kommunismina. Japanilaismieliset hallitukset tulkitsivat nationalismin Japanin tukemiseksi aasialaisten etujen ajamiseksi.

Taiwanilla oli aiemmin korkeakoulutuslaitoksia, jotka erikoistuivat ainoastaan Kansan kolmen periaatteen "tutkimiseen ja kehittämiseen", ja muistuttivat siten muita yhteen poliittiseen teoriaan erikoistuneita laitoksia, kuten Jucheen erikoistuneet Pohjois-Koreassa tai maolaisuuteen erikoistuneet Kiinan kansantasavallassa. 1990-luvun lopussa ne ovat alkaneet huomioida muitakin poliittisia teorioita ja muuttaneet nimensä neutraalimmiksi. Taiwanilla on myös lukuisia katuja nimeltä "Sanmin" tai joiden nimenä on jokin periaatteista.

Termiä "san min chu-i" on käytetty selvästi vähemmän 1980-luvun puolivälin jälkeen, mutta mikään puolue ei ole varsinaisesti vastustanut sen periaatteita. Kolme periaatetta ovat mukana Kuomintangin puolueohjelmassa ja Kiinan tasavallan perustuslaissa. Taiwanin itsenäistymistä kannattavat liikkeet eivät myöskään ole hyökänneet periaatteiden kimppuun vaan ainoastaan tulkitsevat ne paikallisesti taiwanilaisessa yhteydessä.