Kansallismielinen toimintapuolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallismielinen toimintapuolue
Milliyetçi Hareket Partisi

MHP Symbol.svg

Perustettu 9. helmikuuta 1969
Johto
Ideologia
Poliittinen kirjo äärioikeisto
Värit punainen, valkoinen
Turkin suuri kansalliskokous
48 / 600
Kotisivu www.mhp.org.tr/mhp_index.php

Kansallismielinen toimintapuolue (turk. Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) on turkkilainen nationalistinen puolue. MHP ajaa turkkilaista nationalismia ja käsitystä, että kaikki turkkilaiset jakavat yhteiset esivanhemmat.[1]

MHP:n edeltäjä oli Tasavaltalainen maaseudun kansallispuolue (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi; CKMP), jonka johtoon Alparslan Türkeş nousi 1965 ja vahvisti 1969 Adanan puoluekokouksessa asemansa johtajana ja vaihtoi nimeksi MHP:n.

Puolue perustettiin uudelleen 1983 nimellä Milliyetçi Çalışma Partisi vuoden 1980 vallankaappauksen jälkeen, jossa olemassa olevat puolueet hajotettiin. Türkeşin kuoleman jälkeen MHP pyrki Devlet Bahçelin johdolla esittämään itsensä maltillisena oikeistopuolueena ja alkoi tavoitella myös muslimiäänestäjiä luvaten muun muassa hijabin käyttökiellon kumoamista valtiollisissa laitoksissa, kuten yliopistoissa. Vuoden 1999 vaaleissa MHP sai korkeimman kannatuksensa luvattuaan muun muassa kiinnisaadun kurdijohtaja Abdullah Öcalanin hirttämistä.

MHP vastustaa jyrkästi neuvotteluja kurdiseparatistien kanssa ja arvostelee valtapuolue AKP:tä korruptiosta ja autoritarismista. MHP on kuitenkin tukenut AKP:ta joissain asioissa, kuten hijabin sallimisessa, vuoden 2007 presidentinvaaleissa ja 2015 parlamentin puhemiehen vaaleissa. Se on pitkään ollut parlamentin kolmanneksi suurin puolue.

Heinäkuun 2007 vaaleissa MHP sai 14,3 prosenttia äänistä ja 71 paikkaa suuressa kansankokouksessa. Vuoden 2011 vaaleissa puolue sai 13 prosenttia äänistä, kesän 2015 vaaleissa 16,3 prosenttia, mutta loppuvuoden uusintavaaleissa vain 11,9 prosenttia ja jäi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi HDP:n jälkeen.

Harmaat sudet -järjestön on katsottu olevan yhteyksissä puolueeseen ja toimineen sen aseellisena siipenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parties and Elections in Europe www.parties-and-elections.eu. Viitattu 20.5.2021.