Kansallinen tulorekisteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansallinen tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla.[1] Tulorekisterin ideana on kerätä tiedot yhteen paikkaan, josta tietoa jaellaan hallinnon tarpeisiin.[2] Tulorekisteri otettiin käyttöön 1. tammikuuta 2019.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laki tulotietojärjestelmästä tuli voimaan 16. tammikuuta 2018. Kansallisen tulorekisterin perustamishanke (KATRE) oli yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista julkisten palvelujen digitalisoinnissa. Tulorekisterin perustamishanke on valtiovarainministeriön ja Verohallinnon yhteishanke. Valtiovarainministeriö vastasi hankkeen yleisestä ohjauksesta. Verohallinnon vastuulla oli tulorekisterin käytännön toteutus. Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö toimii rekisterin ylläpitäjänä ja vastuuviranomaisena rekisterin käyttöönoton jälkeen. Tulorekisteriviranomainen on perustettu helmikuussa 2018.

Tulorekisterin sisältämät tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tiedon tuottajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaaliaikaisesti, maksukohtaisesti ja yhteisesti hyväksyttyjen vakioitujen standardien mukaisesti.

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä vaiheessa eli vuodesta 2019 lähtien tulorekisteriin ilmoitetaan palkkatiedot. Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin koskee kaikkia palkkatiedon maksajia 1.1.2019 alkaen. Eläkkeet ja etuudet oli tarkoitus ilmoittaa tulorekisteriin vuodesta 2020 alkaen, mutta käyttöönottoa siirrettiin vuodella eteenpäin. Tulorekisteriin ilmoitetaan 1.1.2021 ja sen jälkeen maksetut eläke- ja etuustulot. [3]

Hyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisen tulorekisterin pitäisi vähentää byrokratialoukkuja.[4] Kela saa kansallisesta tulorekisteristä ajantasaiset tiedot kansalaisen palkkatiedoista, mikä tarkoittaa että kansalaisen ei tarvitse enää toimittaa palkkatuloistaan liitteitä.[5] Tulorekisteriä voi jatkokehittää.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]