Kansalaisten kaivosvaltuuskunta – MiningWatch Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansalaisten kaivosvaltuuskunta – MiningWatch Finland ry on riippumaton asiantuntijaorganisaatio ja kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on suhtautua kriittisesti Suomessa 2000-luvulla syntyneeseen voimakkaaseen kaivosinnostukseen. Se tarkoituksena ei ole lopettaa kaivannaistoimintaa Suomessa, vaan tuoda esiin epäkohtia, joita voimakas kaivannaistoiminnan viimeaikainen lisäämisinto Suomessa tuo tullessaan. Järjestö ei vastusta kaivostyöntekijöiden oikeuksien puolustamista.

Asiaan liittyvät olennaisesti ulkomaisen kiinnostuksen lisääntyminen kaivannaistoimintaan Suomessa, mikä osaltaan liittyy tarpeeseen fossiilisista polttoaineista vapautumiseksi ja sen tuomaan nopeaan sähköistämistarpeeseen ja akkumetallien tarpeeseen sekä siihen, että Suomessa kaivannaisverotus on kansainvälisesti alhaista. Kriittisyyttä taas aiheuttaa monta tekijää. Nykyinen kaivosteollisuus on pääasiassa ulkomaisten suursijoittajien omistuksessa, mikä ei tuo välitöntä hyötyä maahan. Lisäksi se tuhoaa elinympäristöjä kuten vesistöjä pysyvästi, kun vesistöjä on pidetty monessa yhteydessä Suomen arvokkaimpana luonnonvarana erityisesti sikäli, että kaivannaisjätteet ovat useimmiten vaarallista jätettä, jota ei voi ympäristöstä poistaa.[1] Yhdistys katsoo, että vaikka kaivannaisjäteasetus on voimassa, sitä ei tosiasiassa noudateta.[2]

Järjestön puheenjohtajana toimii FT Jari Natunen[3], ja sillä on tiiviit yhteydet eri kansalaisliikkeisiin eri puolelle maata kuten Saimaan, Päijänteen, Oulujärven ja Käsivarren saamelaisalueiden paikallisiin toimijoihin.

Esimerkiksi Kanadassa toimii vastaavanlainen järjestö MiningWatch Canada[4].

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisun kuvitusta, 2022

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katja Lamminen: "Hillitön aikapommi – siellä jätekivi on rikkipitoisuudeltaan pahinta mahdollista" – kansalaisten kaivosvaltuuskunta on huolissaan vuotavista kaivosjätteistä. Maaseudun tulevaisuus, 16.2.2021. Helsinki: Viestimedia Oy.
  2. Berg, Antonia: Asiantuntija MTV Uutisille: Kaatopaikkojen toiminta tuhat kertaa paremmalla tolalla kuin kaivosten MTV3 Uutiset. 22.11.2022. Viitattu 23.11.2022.
  3. Yhdistyksestä Kaupparekisterissä
  4. MiningWatch Canada Inter Pares. 2012. Viitattu 22.10.2022 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]