Kansainvälinen ihmisarvon foorumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjan kruununprinssi Haakon
Desmond Tutu, Pekka Himanen ja John Hope Bryant puhuvat opiskelijoille Kansainvälisen ihmisarvon foorumilla sveitsiläisessä koulussa.

Kansainvälisen ihmisarvon foorumi on filosofi Pekka Himasen yhdessä Norjan kruununprinssin Haakonin ja John Hope Bryantin kanssa vuonna 2006 perustama riippumaton, epäpoliittinen foorumi, jonka tarkoitus on tukea jokaisen ihmisen universaalia oikeutta ihmisarvon mukaiseen elämään. Kansainvälisen ihmisarvon foorumin mukaan politiikan, uskonnon ja rotu- ja kulttuurirajojen jakamassa maailmassa on yksi asia, josta ollaan yhtä mieltä: kaikki haluavat, että arvomme ihmisinä tunnustetaan. Foorumi on ollut mukana yli 50 maassa kouluille ja yhteisöille suunnatuissa Kansainvälinen ihmisarvon päivän tapahtumissa.

Kansainvälisen ihmisarvon foorumin periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jokaisella yksilöllä on oikeus ihmisarvon mukaiseen elämään.
  2. Ihmisarvon mukainen elämä merkitsee yksilölle mahdollisuutta toimia omien voimavarojen puitteissa, olosuhteissa, joissa taataan jokaiselle perusterveydenhuolto, koulutus, toimeentulo ja turvallisuus.
  3. Ihmisarvon mukainen elämä tarkoittaa vapautta ja kunnioitusta päättää omista asioistaan.
  4. Ihmisarvon mukainen elämä tulisi olla kaiken toiminnan perusperiaatteena.
  5. Viime kädessä meidän oma ihmisarvon mukainen elämämme merkitsee kaikkien muiden Ihmisarvon mukaista elämää.

Ihmisarvon foorumin tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • luoda kansainvälistä keskustelua ihmisarvosta
  • edistää arvopohjaista johtamista
  • keskustella ihmisarvosta nuorten kanssa mm. kouluissa järjestettävissä Ihmisarvon foorumeissa

Kansainvälinen ihmisarvon päivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälistä ihmisarvon päivää vietettiin ensimmäisen kerran 20. lokakuuta vuonna 2008. Teemana oli ihmisarvo ja sen merkitys nuorille ja suhteessa muihin ihmisiin. Koululaiset 20 maassa eri puolilla maailmaa ottivat osaa ensimmäiseen Kansainväliseen ihmisarvon päivään. Kansainvälistä ihmisarvon päivää vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa 19. lokakuuta 2011. Teemana olivat ihmisarvo ja yksilön ajattelun vallankumouksellinen voima. Tapahtumassa puhuivat mm. arkkipiispa Desmond Tutu, presidentti Martti Ahtisaari, Norjan kruununprinssi Haakon, Operation HOPE -järjestön perustaja John Hope Bryant sekä filosofi Pekka Himanen.

Vuonna 2011 Ihmisarvon päivää vietettiin yli 50 maassa eri puolilla maailmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]